Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Επιτυχία της διημερίδας Ναυτικής Αρχαιολογίας ήταν η διατήρηση της μνήμης και της γνώσης για την ναυτική μας παράδοση

  

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου, διεξήχθη στην πόλη μας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα Ναυτικής Αρχαιολογίας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης. Στόχος ήταν η διατήρηση της μνήμης και της γνώσης , για την ναυτική μας παράδοση, από την εποχή της Αρχαίας Πελλήνης και του λιμανιού των Αριστοναυτών. Μέσω των παρουσιάσεων, η αρχαιότητα άγγιξε το σήμερα αξιοποιώντας το σπουδαίο ιστορικό απόθεμα  και ανέδειξε τις ρίζες, της σχέσεως μας με τη θάλασσα.

Η ημερίδα άνοιξε με ομιλήτριες και ομιλητές: τον Μηχανολόγο Μηχανικό-Ερευνητή Χρήστο Γκοβότσο, την Δρ. Δήμητρα Καμαρινού, την Δρ.Έλενα Μαραγκουδάκη, (μέλη της  «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου» ) και συνεχίστηκε με τον Καθηγητή Γεωλογικής & Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστήμιου Πατρών και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Γιώργο Παπαθεοδώρου, την αρχαιολόγο - Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Παναγιώτα Κασίμη, την αρχαιολόγο - Επιμελήτρια ανασκαφών Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Ιουλία Τζώνου, τον αρχαιολόγο, Υπ. Δρ. Αρχαιολογίας University of Ljubljana κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο και την Τεχνολόγο Αρχαίου Υφάσματος, κ. Σοφία Τσουρινάκη.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ». Έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από την κ. Νάνσυ Τσαντήλα και κ. Ελίνα Μενούνου, με την συνοδεία αρχαιοελληνικών εγχόρδων από τον κ. Δημήτρη Νόσση και ακούστηκαν τραγούδια της θάλασσας από την κ. Χαριτίνη Πανοπούλου και Ιωάννα Μιχοπούλου στο μπεντίρ.

 

Την διημερίδα συντόνισε η αντιδήμαρχος Ελίνα Μενούνου και προλόγισαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο βουλευτής
ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Ψυχογιός και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Γιάννης Σιώκος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε απο έκθεση αντιγράφων μυκηναϊκών εργαλείων ναυπηγικής, έκθεση Ναυτικής Αρχαιολογίας(poster) και έκθεση
αρχαιοελληνικών εγχόρδων. Στο τέλος, προσφέρθηκαν αρχαιολογικά εδέσματα και το ποτό «κυκεώνας».