Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Καιρός: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία από τα δυτικά

 Καιρός: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία από τα δυτικά  Πότε θα βρέξει στην Αττική  Τι λέει ο Γιάννης Καλλιάνος 

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα που εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ αναφέρει ότι ο καιρός θα είναι βροχερός την Παρασκευή και στην Αττική. Οι άνεμοι στα Επτάνησα θα πνέουν έως και δέκα μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του:

Βαρομετρικό χαμηλό από τη νότια Ιταλία θα κινηθεί την Πέμπτη προς την Ελλάδα και με πορεία διασχίζοντας την Αδριατική προς την περιοχή μας θα βρεθεί από νωρίς την Παρασκευή στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου (Εικόνα : 1). Οι νεφώσεις αυτές θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας διασχίζοντας την Αδριατική με αποτέλεσμα να δώσουν την Παρασκευή κατά τόπους (κυρίως στα Δυτικά) έντονες βροχές  και καταιγίδες.

kairos-kakokairiatora-kallianos-xartis

 Εντονες βροχές στα δυτικά της χώρας 

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και μέσα στη νύχτα προς την Παρασκευή, θα εκδηλωθούν δυνατές βροχές αρχικά στα δυτικά και εν συνεχεία μέσα στην ημέρα της Παρασκευής αλλά και το Σάββατο και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Όμως ειδικά στα Δυτικά οι βροχές θα είναι κατά τόπους έντονες. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως και το μεσημέρι της Παρασκευής και ειδικά σε τμήματα των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στον χάρτη αθροιστικής βροχής 6ώρου (μεσάνυχτα Πέμπτης έως και πρωί Παρασκευής) στην Εικόνα : 2

kairos-kakokairiaaurio-kairosaurio-kallianos 

Αυξημένοι δείκτες αστάθειας

Όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, οι δείκτες αστάθειας στη Δυτική Ελλάδα το πρωινό της Παρασκευής είναι τέτοιοι που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να έχουμε στις προαναφερθείσες περιοχές ακόμα και κατά τόπους έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Εκτιμάται ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα ακόμη και για τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις διότι έτσι και αλλιώς θα υπάρξουν εκτεταμένα καταιγιδοφόρα νέφη που θα δίνουν εκείνη την ώρα έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Ίσως να υπάρξει και μέσα στο Ιόνιο η αρκετές φορές εμφανιζόμενη σε κακοκαιρίες «γραμμή λαίλαπας» που σημαίνει ότι εκτεταμένες καταιγίδες σε σχεδόν ευθεία γραμμή και σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων θα κινηθούν από την Αδριατική προς τα Επτάνησα.
kairosaurio-kairos-kallianos-

Ισχυροί άνεμοι με ριπές έως και εννέα με δέκα μποφόρ

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού πρός την περιοχή μας, θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι ειδικά στα Επτάνησα φτάνοντας οι ριπές τους τα 8-9 και πιθανώς ακόμη και τα 10 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο (Εικόνα : 4). Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση τοπικά στα Επτάνησα ή και τοπικά στα Δυτικά Ηπειρωτικά θα είναι δύσκολη υπό την έννοια ότι οι δυνατές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 95-100 km/h.

kairosaurio-kakokairiaaurio-kallianos

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το Σάβββατο

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακά από το Σάββατο και έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί αρχικά στα δυτικά και βόρεια ενώ στα ανατολικά και νότια θα σημειώνονται τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες όπου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουν σχεδόν παντού σταματήσει.