Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Τσιόδρας: Έριξε «βόμβες» για τον κορωνοϊό: Τι να κάνουμε για να μη γίνουμε Χιλή

 Τσιόδρας 

Η αύξηση των διασωληνωμένων στους 1.000 περί τον Μάιο είναι το χειρότερο σενάριο, με βάση τις προβολές που ανέπτυξε για την πανδημία στη χώρα μας ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε χθεσινή ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.

Το τρίτο κύμα στη χώρα μας επιμένει, παρουσιάζοντας μια συνεχή αυξητική τάση στους «σκληρούς» δείκτες, αλλά και στα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες τα ημερήσια περιστατικά κυμάνθηκαν σχεδόν στο ίδιο υψηλό επίπεδο με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας και ανήλθαν σε 4.309.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων όμως φτάνει τους 751 και οι θάνατοι κατέγραψαν χθες νέο ρεκόρ για το 2021 – 79 νέοι θάνατοι. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να κυμαίνονται στις 500 ή και περισσότερες την κάθε ημέρα. Οι ελπίδες για την αποκλιμάκωση αυτού του κύματος είναι στους εμβολιασμούς και στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self tests) που από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεσή τους από τα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ποια τα σενάρια και οι δείκτες που επικαλέστηκε ο Τσιόδρας

Σύμφωνα με τα αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα που παρέθεσε χθες στην εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής υπολογίζεται στην επικράτεια (στοιχεία 4/4) στο 0,97.

Εάν αυξηθεί λίγο, στο 1,1, τότε ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ξεπεράσει ενδεχομένως τους 1.000 τον Μάιο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Εάν διατηρηθεί στη μονάδα, τότε θα υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους ενώ εάν πέσει λίγο, στο 0,9, τότε ο ίδιος δείκτης μπορεί να πέσει στους… 200. Τα σενάρια αυτά δείχνουν πώς οι μικρές αυξομειώσεις στη μεταδοτικότητα μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές στους δείκτες που μελετούν οι ειδικοί. «Οταν ξεκινάς με 1.000 ασθενείς και έχεις το R στο 1,1 φτάνεις στους 25.000 ασθενείς», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο γνωστός καθηγητής εξέπεμψε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε σχέση με την τήρηση των μέτρων ακόμη και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι αυτός να ολοκληρωθεί για όλο τον πληθυσμό, φέρνοντας το παράδειγμα της Χιλής. «Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκε με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε την πολύ μεγάλη επίπτωση του πανδημικού ιού στις ηλικίες 20-50 ετών, που είναι και οι πλέον παραγωγικές.

Εισαγωγές

Επιπλέον, επεσήμανε ότι όσο ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ νοσηλειών και εξιτηρίων, κάτι που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά είπε, τόσο εντείνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά, προχθές Δευτέρα, οι νέες εισαγωγές έως και το βράδυ ήταν 576 για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 431. «Η επιδημία επιμένει», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας τη σημασία των εντατικών διαγνωστικών ελέγχων για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν μια αύξηση στα νούμερα της επιδημίας, τη στιγμή που οι ειδικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την κορύφωση του τρίτου κύματος. Ενδεικτικά, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, οι θάνατοι κατά 72% και οι διασωληνωμένοι κατά 55%. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, όταν και τα κρούσματα ανήλθαν σε 4.309, καταγράφηκε μεγάλο «ρεκόρ» ημερήσιων τεστ (συνολικά 75.182).

Στην Αττική, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν χθες σε 1.883 και στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται ξανά στη «δίνη» της επιδημίας, οι μολύνσεις αυξήθηκαν και έφτασαν χθες τις 622.

Την έντονη διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνει και το ιικό φορτίο των λυμάτων που αυξήθηκε κατά 56% την τελευταία εβδομάδα (29/3-4/4) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Αντίστοιχα, αυξήσεις στα λύματα παρουσίασαν, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ο Βόλος (κατά 112%) και η Ξάνθη (κατά 88%). Στις υπόλοιπες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο επιτήρησης υπήρχε ως επί το πλείστον μείωση ή σταθεροποίηση. Στην Αττική, για παράδειγμα, τα στοιχεία είναι παρόμοια, καθώς καταγράφηκε μείωση μόλις κατά 2% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο τραπέζι η επαναλειτουργία των σχολείων

Τη σημερινή ημέρα πολύ πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα των Λυκείων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν έστω τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάτι που, όμως, θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, αφού είχε προηγηθεί μία μικρότερη συνεδρίαση χθες. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί ανέβαλαν τη συζήτηση για τα σχολεία εν αναμονή των self tests, αναφέροντας ότι θα ξανασυζητήσουν την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης εφόσον τα οικιακά τεστ είναι διαθέσιμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αυτή την εβδομάδα αυτό είναι εφικτό αφού οι πρώτες παρτίδες βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και από σήμερα θα είναι διαθέσιμα για μαθητές 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Το θέμα της διαδικασίας διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς διάθεσης των στους πολίτες, συζητήθηκε σε διαδικτυακή διάσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας. Οπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε ανακοίνωσή του, η διάθεση θα αφορά μόνο σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς. «Ολα τα άλλα ΑΜΚΑ θα είναι “κλειστά” και  επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθειά των self tests», αναφέρει απευθύνοντας έκκληση προς τους δικαιούχους να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία «για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, για λόγους Δημόσιας Υγείας και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, προγραμματίζοντας την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά».

Στο μεταξύ, από σήμερα θα είναι διαθέσιμες 120 κλίνες του νοσοκομείου «Θριάσιο» και 33 ΜΕΘ για νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών Covid. Tο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι από αυτά που άλλαξαν χαρακτήρα και μετατράπηκαν σε Covid, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσει και άλλο δημόσιο νοσοκομείο για την ίδια χρήση.