Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Οριστικό: Ανοίγουν 12 Απριλίου τα λύκεια σε όλη τη χώρα με δύο self test την εβδομάδα / Μέχρι τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 10.940.401 δόσεις

 https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhj0_ZqclivEAJ0qJt0Fetxq6DDhhliOTIW65nFdEJNNtcKB9EjNehnJqhHd4yzWg7V4Ct5rVIM0DsZtAm3w4ZENGW5qy-M4O3CpHgtfR4_GOB-DGvhpyBFyVOHfFIHXVs8qGPsnFIOczrwsduqCVv3AiT5PmBoQBg3siPVrWIrNSDvBDN74rfD5n7EfA= 


 

H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι από τι 12 Απριλίου θα ανοίξουν τα λύκεια σε όλη τη χώρα και θα γίνονται δύο self test την εβδομάδα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι ανοίγουν στις 2 Απριλίου τα λύκεια σε όλη τη χώρα. Εκτός από τα προληπτικά μέτρα θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα self test θα γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη και θα είναι υποχρεωτικά.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το selftest στο σπίτι τους και θα πρέπει να το δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μετά από την διενέργεια του self test, τότε θα μπορεί να κάνει δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.

Αν το rapid test βγει θετικό, τότε ο μαθητής θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν όμως βγει αρνητικό, τότε θα παραλαμβάνει σχετική βεβαίωση και θα επιστρέφει στο σχολείο.

Υπενθύμισε πως πέρα από αυτό το μέτρο, ισχύουν και όλα τα… γνωστά, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα, η χρήση αντισηπτικών, οι συχνοί καθαρισμοί και ο αερισμός των χώρων.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως:

η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

η χρήση αντισηπτικών,

οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά», τόνισε η κα Κεραμέως.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι συνεχίζει να ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Είπε ότι χθες είχαμε ρεκόρ test και εμβολιασμών.  «Από τα 800 τεστ φτάσαμε στα 75.182. Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών. Στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού θα είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα».

«Παρά τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες, ο πλανήτης, αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας έχουν εμβολιαστεί» είπε ο υπουργός Υγείας που εκτίμησε πως ως τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Ξεκινάει αύριο η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς και ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά την επίσκεψη του στην κεντρική αποθήκη διανομής των self tests στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεναγήθηκε στους χώρους της αποθήκης και ενημερώθηκε για τον τρόπο διανομής των τεστ.

Τόνισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

«Τα self test είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η πλατφόρμα για τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα λύκεια 

Στο μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές στα Λύκεια 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τους πίνακες που ετοίμασε η Κομισιόν και που απέστειλε στις χώρες- κράτη μέλη της Ένωσης, θα έχει παραλάβει μέχρι το τέλος Ιουνίου 10.940.401 δόσεις εμβολίων (περιλαμβανομένων 6.030.988 Pfizer).

Οι δόσεις αυτές, όπως γράφει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του «Bloomberg», Νίκος Χρυσολωράς, θα επαρκούν για τον πλήρη εμβολιασμό 6.119.712 ενηλίκων. Ποσοστό που αντιστοιχεί δηλαδή στο 57,14% του συνολικού πληθυσμού.

Η Κύπρος θα έχει παραλάβει συνολικά έως τέλος Ιουνίου 1.054.421 δόσεις (περιλαμβανομένων 500.063 Pfizer), που θα επαρκούν για 554.711 πλήρεις εμβολιασμούς ενηλίκων, ήτοι 62,47% του συνολικού πληθυσμού.