Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1 : Ο Μουργκ το κάρφωσε στο 94' , η ΑΕΚ «βράζει». Με το ένα πόδι στον τελικό οι Θεσσαλονικείς!

 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1 : Ο Μουργκ το κάρφωσε, η ΑΕΚ «βράζει» 

Μπήκε στο ματς στο 90′ αντί του Τζόλη. Γιατί; Μήπως και ο ΠΑΟΚ βρει μια στημένη φάση ακόμα. Είχε βρει ήδη πολλές κατά τη διάρκεια του ματς. Και ο Μουργκ έχει ένα από τα καλύτερα αριστερά πόδια στην Ελλάδα.

Τη βρήκε τη στημένη φάση. Θα σηκώσει πολλή συζήτηση αφού η ΑΕΚ… βράζει γι’ αυτή. Τη βρήκε στο 94′. Ο Ουάρντα έστησε την μπάλα, ο Μουργκ πήγε κοντά και ανέλαβε να το εκτελέσει. Το χτύπημα; Αριστουργηματικό. Η μπάλα… συστημένη στο αριστερό παραθυράκι της εστίας του Τσιντώτα, το 0-1 γεγονός και το προβάδισμα πρόκρισης του ΠΑΟΚ επίσης

Σε ένα ματς που… πόνεσαν τα μάτια μας. Σε ένα ματς με μία όλη κι όλη καλή στιγμή. Σε ένα ματς που φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βρει γκολ – πρόκρισης και πλέον θα περιμένει ως φαβορί σε τρεις εβδομάδες την ΑΕΚ στην έδρα του.

Μια ΑΕΚ που αμφισβητεί το σφύριγμα από το οποίο προήλθε το γκολ, με τον Μανόλο Χιμένεθ να τρέχει στον διαιτητή και να διαμαρτύρεται έντονα στο φινάλε.

Με ίδια διάταξη (4-2-3-1) αλλά αρκετά διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση με την ήττα από τον Ολυμπιακό, παρέταξε την ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ο Μανόλο Χιμένεθ. Με τον Τσιντώτα στο τέρμα, τον Νταντσένκο δεξιά, τον Λόπες αριστερά και τους Σβάρνα και Νεντελτσεάρου στο κέντρο της άμυνας. Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς και Μάνταλος ήταν στη μεσαία γραμμή, με τους Τάνκοβιτς, Λιβάι στα άκρα και τον Ολιβέιρα στην επίθεση.

Ο Γκαρσία προτίμησε και πάλι τον Πασχαλάκη στο τέρμα. Στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Ίνγκασον και Κρέσπο, ενώ στα αριστερά ο Μπαμπα και στα δεξιά ο Βιεϊρίνια. Στον άξονα οι Σβαμπ και Αουγκούστο, με τον Ελ Καντουρί να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο, στα «φτερά» οι Ζίβκοβιτς και Τζόλης και κορυφή ο Κρμέντσικ.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν γεμάτο… φόβο. Και από τις δύο ομάδες. Σαν πληγωμένα θηρία που αναζητούσαν να κλείσουν τις πληγές τους. Πρώτα να διαφυλάξουν το μηδέν στην άμυνα και στη συνέχεια να αναζητήσουν κάποιο γκολ μπροστά. Ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ έπαιζε πολύ επιφυλακτικά, δεν ανέβαζε τις γραμμές του στο γήπεδο, δεν πίεζε την πρώτη πάσα της ΑΕΚ, επιτρέποντας της όμως με αυτόν τον τρόπο να αναπτύσσεται περισσότερο ορθολογικά. Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά, στόχευσε την πλευρά του Βιεϊρίνια και προσπάθησε να απομονώσει τον Τάνκοβιτς με τον Πορτογάλο. Ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τον Λόπες για να ντουμπλάρει.

Με Τάνκοβιτς και Λόπες ήρθε η πρώτη καλή στιγμή στο 8′, με τον Πασχαλάκη να βγάζει το σουτ του Ισπανού αριστερού μπακ. Η ΑΕΚ όσο περνούσε η ώρα κέρδιζει ολοένα και περισσότερα μέτρα, με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να βγάλει αντεπίθεση με προοπτικές λόγω των πολλών λαθών στην κυκλοφορία της μπάλας. Λάθη που έκαναν έξαλλο τον Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος έκανε πολλές παρατηρήσεις. Ο Χιμένεθ συνέχιζε να στοχεύει είτε στο Τάνκοβιτς – Βιεϊρίνια, είτε στην πλάτη των Ίνγκασον – Κρέσπο και στο 28′ η ΑΕΚ είχε την πιο καλή ευκαιρία του ημιχρόνου, όταν ο Μάνταλος σήκωσε στην πλάτη της άμυνας, ο Ολιβέιρα κατέβασε στην περιοχή και σούταρε στην κίνηση, με τον Πασχαλάκη να διώχνει εντυπωσιακά.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο μέρος για την ΑΕΚ, που είχε τρεις τελικές όλες κι όλες. Όσο για τον ΠΑΟΚ; Τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με μόλις μία τελική προσπάθεια, η οποία ήρθε έπειτα από λάθος του Τσιντώτα που… χάρισε την μπάλα στον Τζόλη, αλλά το πλασέ του τελευταίου μέσα από την περιοχή ήταν κακό και αδύναμο.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα από τα χειρότερα ημίχρονα που έχουν γίνει στην ιστορία των ντέρμπι στην Ελλάδα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αλλάξουν αυτό το 0-0 που διαμορφωνόταν.

Φλύαροι, αργοί, με κακό ποδόσφαιρο, χωρίς ιδέες και εμπνεύσεις. Με πολλές σκληρές μονομαχίες, με πολλές στημένες μπάλες, που όμως δεν εκμεταλλεύονταν. Οι δύο προπονητές δεν άλλαξαν τίποτα σε σχήμα, αλλά μονάχα σε πρόσωπα και ένα απ’ αυτά έγινε ο ήρωας του αγώνα και το έκρινε υπέρ του ΠΑΟΚ στο φινάλε.

Ο Μουργκ μπήκε στο 90′ αντί του Τζόλη, με το ματς να θέλει ακόμα τέσσερα λεπτά – αυτά των καθυστερήσεων. Στο 94′ ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα φάουλ που σήκωσε αντιδράσεις από την ΑΕΚ. Και απ’ αυτό το φάουλ γράφτηκε η ιστορία του ματς. Ο Ουάρντα έστησε αρχικά την μπάλα, αλλά η θέση ήθελε αριστεροπόδαρο.

Ο Μουργκ πήγε δίπλα του, ανέλαβε να εκτελέσει και έστειλε την μπάλα στο… άπιαστο. Ένα υπέροχο γκολ που δίνει στον ΠΑΟΚ ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): ): Τσιντώτας - Νταντσένκο, Σβάρνας, Νεντελτσεάρου, Λόπες – Γαλανόπουλος (63’ Σιμάνσκι), Κρίστισιτς - Λιβάι Γκαρσία, Μάνταλος (88’ Μαχαίρας), Τάνκοβιτς (63’ Αλμπάνης) – Ολιβέιρα (68’ Ανσαριφάρντ).

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης – Βιεϊρίνια (64’ Ροντρίγκο), Ίνγκασον, Κρέσπο, Μπάμπα - Ντάγκλας Αουγκούστο, Σβαμπ, Ελ Καντουρί (64’ Ουάρντα) - Α. Ζίβκοβιτς, Τζόλης (91' Μουργκ), Κρμέντσικ (73’ Σβιντέρσκι).