Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Πάσχα και εκκλησίες: Τι θα ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

 Πάσχα 

Εντονος προβληματισμός αλλά και αγωνία επικρατούν τελευταία στους κόλπους της Εκκλησίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Ιεραρχία, στο εσωτερικό της οποίας οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» είναι καθημερινές.

Οι ιεράρχες, λέγεται, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί η περσινή εικόνα με κλειστές εκκλησίες το Πάσχα και «κατ’ οίκον Ανάσταση». Με το σκεπτικό ότι οι πιστοί θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά στον οίκο του Θεού για να

μπορέσουν να εκκλησιαστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την Covid -19, ήδη σχεδιάζουν να προτείνουν ένα μοντέλο λειτουργίας των ναών τέτοιο ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία και «όλα να κυλήσουν ομαλά».

Αυτό το μοντέλο πιθανότατα δεν θα διαφέρει από εκείνο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, δηλαδή με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στους ενοριακούς και μητροπολιτικούς ναούς καθώς και με κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες. Ομως, σε αυτό που προβληματίζονται περισσότερο είναι στο πώς θα τελεστεί φέτος η περιφορά του Επιταφίου, αλλά και η Ανάσταση.

Το καλύτερο σενάριο για το Πάσχα θα ήταν για την Εκκλησία -εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση- να επιτραπεί στον κόσμο να παρακολουθήσει έξω από τους ναούς τις Ιερές Ακολουθίες με τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας. Κάτι που ακούγεται δύσκολο, μια που δύσκολα μπορεί να υπάρξει έλεγχος και αριθμητικοί περιορισμοί.

Για όλα αυτά αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη ή δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως η ΔΙΣ λίγο πριν από τη Μ. Εβδομάδα για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Οποια απόφαση λάβουν οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος, όποια πρόταση εισηγηθούν προς την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συμπεριλαμβάνονται και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού, όπως συχνοί έλεγχοι στις εισόδους των ναών, τήρηση κατά γράμμα των αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών και προστατευτικής μάσκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα αναμένεται να ενημερώσει τους συνοδικούς ιεράρχες και για τη συνάντηση που είχε στις 26 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει για την εξέλιξη της πανδημίας και την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, με τον Αρχιεπίσκοπο να προτάσσει το άνοιγμα των ναών με όσο το δυνατόν περισσότερο πιστούς.

«Το Πάσχα με κλειστές εκκλησίες και χωρίς πιστούς θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση», σχολίασε χθες (Mega) o μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κύριλλος.

Ερωτηθείς για τις εικόνες συγχρωτισμού στην Εξόδιο Ακολουθία του αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου στον Αγιο Στέφανο, ο ιεράρχης ανέφερε: «Ο πατήρ Σαράντης Σαράντος ήταν ένας κληρικός 80 ετών, επί 50 χρόνια υπηρετούσε στο Μαρούσι. Η οικογένειά του έχει 4 παιδιά και 19 εγγόνια. Πεθαίνει την Κυριακή το βράδυ τις 11. Στις 12 με παίρνουν τα παιδιά και μου λένε ότι δεν ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα, και να μην κηδευτεί στο Μαρούσι. Το πρωί έκανα εγώ την κηδεία και ήμουν εγώ εκεί. Ειδοποιώ από το πρωί την Αστυνομία να βρίσκεται στο χώρο, ήρθε η Αστυνομία και ασφαλίσαμε το χώρο. Εγινε στο μοναστήρι στον Αγιο Στέφανο. Είμαι αυστηρός με την τήρηση των μέτρων, σε σημείο που να έχω παρεξηγήσεις».

Οπως είπε, μέσα στο ναό μπήκαν μόνο η οικογένεια και οι ιερείς. «Ηταν λάθος που ήρθε ο κόσμος. Το έμαθαν και ήρθαν. Για να προσεγγίσει κάποιος εκεί υπάρχει μια διαδικασία. Η Αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της. Δεν είναι 500 άτομα, δεν χωράνε 500 άτομα. Στις εικόνες πόσοι φορούν μάσκες; Το 80% φοράει μάσκες». Ο κ. Κύριλλος σημείωσε επίσης ότι «όταν πήγα και ξεκίνησα την ακολουθία, όποιος ήταν μέσα στο ναό τον βγάλαμε έξω. Σε σύγκριση με καταστάσεις που βλέπουμε αλλού, το 80% φορούσε μάσκες», προσθέτοντας ότι «στην κηδεία ήταν σκορπισμένοι. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο μέσα σε κλειστά γραφεία. Είναι αλλιώς σε μια λειτουργία σε μια συγκροτημένη κατάσταση, και αλλιώς σε μια κηδεία. Η Αστυνομία ήταν εκεί και έκανε και προσωπικό έλεγχο».