Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αντίστροφη μέτρηση για την Επιχείρηση «Ελευθερία» – Το χρονοδιάγραμμα

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Αντίστροφη μέτρηση για την Επιχείρηση «Ελευθερία» – Το χρονοδιάγραμμα 

 Ταυτόχρονα με τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα. Βασικός στόχος παραμένει ότι ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε να εξασφαλισθεί η ανοσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το Σάββατο 26/12 φτάνουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, την Κυριακή 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 22 Δεκεμβρίου, ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας.

Τα πρώτα εμβολιαστικά σημεία θα είναι τα νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός,  Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας και Σωτηρία.

Στις 27 Δεκεμβρίου, η αρχή θα γίνει για συμβολικούς λογούς, με μια νοσηλεύτρια και έναν ηλικιωμένο από οίκο ευγηρίας και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός 50 ατόμων σε κάθε νοσοκομείο.

«Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να μιλάμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός σε ευρεία σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας απευθύνοντας έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

«Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχονται και οι μέρες των γιορτών να επαναλάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουμε στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές μας».

Σε ετοιμότητα τα εμβολιαστικά κέντρα 

Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτες παρτίδες να γίνουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Προτεραιότητά θα δοθεί στους  εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων και πολίτες άνω των 65 ετών. 

Η καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας με τους διευθυντές ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας της χώρας.

«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής όλων των συνάδελφων και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πρότζεκτ» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φθάσει 5.000 δόσεις, ενώ σε πρώτη φάση η χώρα μας θα παραλάβει 300.000 και θα εμβολιαστούν 150.000 άτομα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές.

Επιχείρηση «μαμούθ» για τη διανομή των εμβολίων

Η μέρα μηδέν πλησιάζει και ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της γιγάντιας επιχείρησης παραλαβής, μεταφοράς και φύλαξης των πρώτων δόσεων του εμβολίου, από την ώρα που θα φτάσει στη χώρα μας μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στις σύριγγες σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Με πυρετώδεις ρυθμούς εντείνεται η προετοιμασία της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον μαραθώνιο της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής της πρώτης παρτίδας των εμβολίων.

Στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθεί σε λειτουργία ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διανομής, συμπληρώνονται τα κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ των υποδομών, με την εγκατάσταση των πρώτων ειδικών υπερ-καταψυκτών.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι δοκιμές και οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να τηρηθεί κάθε πτυχή του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Στην D-DAY, την 26η Δεκεμβρίου, όλες οι ελληνικές κεραίες θα είναι στραμμένες στην πόλη Πουρς του Βελγίου. Από τις εγκαταστάσεις της Pfizer, και μέσω εναέριων και οδικών δρομολογίων θα ξεκινήσει η επιχείρηση – μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για data logistics της αποστολής που προορίζονται για τη χώρα μας, το αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στην Ελλάδα θα είναι έμφορτο με 37 παλέτες, στα κιβώτια των οποίων θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις.

Ενδεικτικοί του τρομακτικού μεγέθους της παγκόσμιας επιχείρησης για τη διανομή του εμβολίου είναι οι αριθμοί του σχεδίου που έχει καταρτιστεί. Περισσότερα από 9000 αεροπλάνα σε μικτές και ειδικές πτήσεις. Θα επιστρατευτούν 99 επιβατηγά αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 400.000 δόσεις. Την εναέρια γέφυρα συμπληρώνουν τα αεροπλάνα-κάργκο μποινγκ 777, με χωρητικότητα φόρτου έως και ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου διανομής είναι και η συνδρομή του στόλου ειδικών φορτηγών που θα σηκώσουν το βάρος των ενδιάμεσων μεταφορών.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα γίνει το τελικό φινίρισμα στις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:

26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα

27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού – Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.

15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού

Παρότι πρόκειται για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, σε αυτό θα συμπεριληφθούν, κατά τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο του τέλους της πρώτης φάσης την 15η Ιανουαρίου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.

Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση – Έναρξη μαζικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.

Προτεραιότητες

Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.

Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως τα εμβόλια Ν1 και Ν2 στη χώρα μας «θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά:

· οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
· φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
· Πολίτες άνω των 65
, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.

Υποδομές και ρόλοι

Με νωπές τις εικόνες από τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες σχεδόν «πολικές» θερμοκρασίες, στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:

· όροι ασφαλούς μεταφοράς,
· χώροι σωστής αποθηκεύσης,
· τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα,

ενώ στην διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.

Ανοσία

Με την κατάλληλη προετοιμασία και έναν σταθερό αριθμό προσέλευσης στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως η πολυπόθητη ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό θα έχει κατακτηθεί σε έναν σημαντικό βαθμό «μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού», οπότε και «θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Νέο δίδυμο

Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης. Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. «Πάντα φυσικά θα εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς ο Καθηγητής παραμένει ακλόνητα ο επιστημονικός υπεύθυνος στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο εμβολιασμός, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία» επισήμανε, κατά την εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης και σε έναν πιο πολιτικό τόνο κατέληξε, λέγοντας πως «το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς».