Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

«Ποτέ δεν τους πιστέψαμε, δεν χαλαρώσαμε και τους περιμένουμε» – Τι λένε στις Ενοπλες Δυνάμεις για τη νέα τουρκική πρόκληση

 Αρχηγός ΓΕΝ: Κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο 

«Ποτέ δεν πιστέψαμε την Τουρκία, ποτέ δεν χαλαρώσαμε και για ακόμη μια φορά θα πάρουν την απάντηση που πρέπει αν απειλήσουν την εθνική μας κυριαρχία».

Με τα παραπάνω λόγια μπορεί να περιγραφεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την νέα πρόκληση της Τουρκίας να ξαναβγάλει με παράνομη NAVTEX το Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Η κινητοποίηση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων ήταν άμεση και πλέον όλοι είναι στις θέσεις τους για να αποκρούσουν για ακόμη μια φορά κάθε τουρκική

πρόκληση.

Άλλωστε ακόμη και μετά την Ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου τα Ελληνικά πολεμικά πλοία ποτέ δεν έφυγαν από την περιοχή, απλώς μειώθηκαν οι μονάδες επιφανείας.

Στο μεταξύ 

Εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex βρίσκεται από τις 17.00 της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της. Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».