Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

"Χορεύουν… πεντοζάλη" τα Ρίχτερ στην Κρήτη. Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

 

 Η Κρήτη έχει ξυπνήσει από τις απανωτές… “επισκέψεις” του Εγκέλαδου.

 Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:11 το πρωί  της Δευτέρας, 49 χλμ. βόρεια – ΒΑ της Σητείας με ίδιο επίκεντρο με τον προηγούμενο σεισμό και μικρό εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ είναι ο τέταρτος που γίνεται τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη. Οι τρεις πρώτοι (5,1 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος) σημειώθηκαν μέσα σε περίπου 46 λεπτά.

Οι τρεις πρώτοι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 50 χιλιόμετρα

βόρεια της Σητείας στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη «ισχυρή» δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:30 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 49 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21,3 χλμ.   Η δεύτερη, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:44 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 47 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας.  Η τρίτη, μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:11 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας, κατά το Ινστιτούτο.Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του νησιού και ανησύχησε τους κατοίκους. Όπως αναφέρει το ekriti.gr, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, στο Μακρύ Γιαλό, στο Μόχλο, στην Κριτσά, στη Χερσόνησο και άλλα σημεία.

Οπως είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόκειται για φυσιολογική σεισμική ακολουθία. «Δεν εξελίσσονται όλες οι ακολουθίες με ένα τυπικό τρόπο, όταν ξεκινάει μια ακολουθία με ισχυρό σεισμό δεν μπορούμε να βγάλουμε τελικά συμπερασματα από τις πρώτες ώρες, ωστόσο είναι σπάνιο να πάει προς κάτι μεγαλύτερο» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόσθεσε πως οι σεισμοί είναι υποθαλάσσιοι και το επίκεντρο είναι σε απόσταση από την Κρήτη, και συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι για λίγη ώρα να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο». Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό και πως είναι πιθανοί σεισμοί με παρόμοια ή και ίσα μεγέθη.