Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Επιχείρηση «άρση της καραντίνας»: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και ενίσχυση υπηρεσιών αποφασίστηκε στο Μαξίμου
Την 27η Απριλίου ως ημερομηνία ορόσημο για την  μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών με την έναρξη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι η αρχή θα γίνει με τις διαδικασίες  των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις  διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.
Παράλληλα υποστήριξε πως για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η
διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τα στάδια της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.
Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε, μάλιστα, πως το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρωτομαγιά όπως λέμε Πάσχα
Οι Έλληνες πήραν άριστα στην τήρηση των μέτρων το Πάσχα και θα πρέπει να ετοιμάζονται για ακόμη μία δοκιμασία που αφορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες και για αυτές τις ημέρες θα ισχύσει ότι ακριβώς ίσχυσε και το Πάσχα ανεξαρτήτως αν έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής ότι τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Οπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς ακόμη ένα τριήμερο με περιορισμό και στη συνέχεια έχοντας ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο θα υπάρξει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Η προσοχή της κυβέρνησης έχει στραφεί ήδη στον σχεδιασμό της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κατάσταση» που θα αρχίσει να δημιουργείται μετά τις 27 Απριλίου, η οποία είναι ημερομηνία-ορόσημο.
Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις 27/4 κι αυτές που θα ανακοινωθούν μετά, θα αφορούν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «απότομη επιστροφή στην κανονικότητα». Αντιθέτως, θα ανοίξουν πρώτα μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια και σταδιακά, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, θα προστίθενται και νέες επιχειρήσεις που θα ανοίγουν.
Τα Mall, τα καφέ και τα εστιατόρια δεν περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να ανοίγουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Κι αυτό το σταδιακό άνοιγμα θα συνδυαστεί με ένταση των ελέγχων για την πορεία του κορονοϊού. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην διακινδυνεύσει επ’ ουδενί τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα.
› Σχολεία
«Ιδιαίτερη άσκηση» είναι το άνοιγμα των σχολείων. Κι εκεί, όπως φαίνεται, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό. Πρώτα θα λειτουργήσει η Γ’ Λυκείου, μετά τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και τέλος τα Δημοτικά. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι πολλά, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Βέβαιη θεωρείται η παράταση του σχολικού έτους, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον κατά το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Θα γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα πως θα πορευθούμε με την Γ’ Λυκείου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο.
Υπάρχει πρόταση για κλειστά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, να ανοίξουν το Σεπτέμβριο, γιατί τα μικρά παιδιά πιθανότατα δεν μπορούν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και τα προσέχουν περισσότερο γιαγιάδες και παππούδες. Επίσης υπάρχει η πληροφορία να ανοίξουν τα δημοτικά και το έτος να παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Ανοίγουν κομμωτήρια και μικρά μαγαζιά
Κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.  Ανοιχτά μετά τις 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα.
 
eleftherostypos.gr