Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για Ηλεία, Ζάκυνθο και Αχαϊα – Κλείνουν σχολεία, κινηματογράφοι και θέατρα

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2020/03/koronoios-re-500.jpg 

Νέα μέτρα ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού μετά και το 9ο κρούσμα που νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός.
 Αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας για αύριο 5 Μαρτίου και μεθαύριο 6 Μαρτίου τα εξής:
η αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων
η αναστολή μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων και μουσείων


Το ένατο κρούσμα είναι ένας 66χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο 66χρονος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο πρώτος που πάσχει από τον συγκεκριμένο ιό στην χώρα μας και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο 66χρονος, που είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός,  πρώτα πήγε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό. 
Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική είναι δεδομένο ότι έχει έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί).
Θυμίζουμε ότι ο 66χρονος  κατάγεται από περιοχή της Ηλείας και είχε ταξιδέψει με γκρουπ σε εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Οι συνταξιδιώτες του περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που «ιχνηλατούνται» από τον ΕΟΔΥ και κατάγονται όλοι από την Αμαλιάδα.
Το ταξίδι με 53 ακόμη πολίτες στο Ισραήλ

Η ανησυχία από την περίπτωση του νέου αυτού κρούσματος κορωνοϊού, προκύπτει από το γεγονός πως ο 66χρονος άνδρας ήρθε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοποίησε στο εξωτερικό πριν από μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο 66χρονος που βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα, το όρος Σινά και το Κάιρο με γκρουπ 53 ακόμη ατόμων. Οι 53 από την Αμαλιάδα, ταξίδεψαν αεροπορικώς από το «Ελ. Βενιζέλος» ως το Τελ Αβίβ, από όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο προκειμένου να συνεχίσουν οδικώς το ταξίδι τους απ’ όπου επέστρεψαν στις 27 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ, το οποίο επέστρεψε από το ταξίδι στο Ισραήλ στις 27 Φλεβάρη, κατά πληροφορίες, συγκαταλέγεται και Αρχιμανδρίτης στην Αμαλιάδα. Επιπλέον η σύζυγος του 66χρονου, μαζί με 35 ακόμη από τους ανθρώπους που έκαναν το ταξίδι έχουν φτάσει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να εξεταστούν για τον κορωνοϊό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 53 του ταξιδιωτικού γκρουπ σπεύδουν στο νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο εξέτασής τους για τυχόν έκθεση στον νέο κορωνοϊό. Δεν είναι ακόμη γνωστό με πόσους και ποιους έχουν έρθει σε επαφή.
Ο πατήρ Γεώργιος, διοργανωτής της προσκυνηματικής εκδρομής στους Αγίους Τόπους, που συνταξίδεψε με τον 66χρονο, που είναι το ένατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε στην κάμερα.
Ο ιερέας ειδοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ να μεταβεί για εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.
Οπως είπε, στην εκδρομή που διοργάνωσε η ενορία του από τις 19-27 Φεβρουαρίου, μετείχαν 53 άτομα από Αμαλιάδα, Ανδραβίδα και από Πάτρα. Μετά την επιστροφή τους κυκλοφορούσαν ελεύθερα στις υπηρεσίες τους, κανονικά.
«Ταξιδέψαμε στα Ιεροσόλυμα και στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν διαπιστώθηκε κάτι, ούτε υπήρξε κάποιο παράπονο από κάποιον», τόνισε. «Όταν γυρίσαμε πολλοί άνθρωποι είχαν λίγο πυρετό και βήχα. Εγώ έχω και δέκατα. Αν όμως δεν υπήρχε διαπιστωμένο κρούσμα ούτε θα μας περνούσε από το μυαλό μας. Σήμερα το μεσημέρι μάθαμε ότι ένα μέλος της ομάδας έχει νοσήσει και καλό θα ήταν όλοι να περάσουμε από έλεγχο».
Ο πατήρ Γεώργιος δήλωσε πως περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες έχουν εμφανίσει συμπτώματα βήχα και πυρετού ωστόσο είχαν συμπτώματα ήπιου κρυολογήματος τα οποία αντιμετώπισαν με «ένα ντεπονάκι». Σε ερώτηση αν ανησυχεί απάντησε «ο Θεός ξέρει. Την αρρώστια ούτε την αγοράζουμε, ούτε την πουλάμε».
Σύμφωνα με το thebest.gr, ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει σε καραντίνα συνολικά 15 άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης πως εκτάκτως μεταβαίνει στην Πάτρα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση για το κρούσμα τονίζονται τα εξής: 
Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορωνοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.
Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.
Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.