Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Η… εκδίκηση του Νότου και η “απαγορευμένη ανησυχία” του Τραμπ για τον Μπάιντεν

 Η… εκδίκηση του Νότου και η “απαγορευμένη ανησυχία” του Τραμπ για τον Μπάιντεν
Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Μάνος ΟικονομίδηςΟ Βορράς θυμάται… ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά και εμβληματικά μότο του επικού “Game of Thrones”. Στην περίπτωση της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας στην Αμερική, φαίνεται ότι αντίστοιχα ισχυρή μνήμη διαθέτει και ο Νότος.
Ο ηττημένος του Εμφυλίου Πολέμου Νότος, που εδώ και δεκατίες “βγάζει” Πρόεδρο στην Αμερική, όταν αποφασίζει να αντιπαρατεθεί με την προβλέψιμη μεθοδικότητα του Βορρά, και να στηρίξει με πάθος έναν υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο.

Ο Νότος ήταν εκείνος που έδωσε το 2008 στην “επανάσταση” του Μπαράκ Ομπάμα την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόταν, για να “κλειδώσει” την επέλαση προς το Οβάλ Γραφείο, απέναντι στον “συστημικό” Τζον Μακ Κέιν. Ο Νότος ήταν εκείνος που το 2016 “μαχαίρωσε στην πλάτη” τη Χίλαρι Κλίντον, και χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ Πολιτείες-κλειδιά, που του επέτρεψαν να διαμορφώσει προεδρική πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, παρά την ήττα του στη λαϊκή ψήφο. Ο Νότος ήταν εκείνος που στη φετινή Σούπερ Τρίτη, χάρισε στον Τζο Μπάιντεν την εικόνα του φαβορί που είχε χάσει τους τελευταίους μήνες από τον Μπέρνι Σάντερς.
Η “εκδίκηση” του Νότου ωστόσο δεν αφορά μονάχα την εσωκομματική μάχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Αφορά τη “μεγάλη μάχη”. Για τον Λευκό Οίκο. Και προσθέτει ανησυχία στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το κατά πόσο “θα αντέξει” η συμμαχία που ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου συγκρότησε στις συγκεκριμένες Πολιτείες το 2016.
Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο άλλωστε τα κρατάει το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Και η “απαγορευμένη ανησυχία” του επιτελείου Τραμπ εστιάζει στη… φιλική εναλλακτική που προσφέρει η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν σε Νότιους Ρεπουμπλικανούς, δυσαρεστημένους με τον άνθρωπο που… πείραξε τον γενετικό κώδικα του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν. Και του έδωσε λαϊκιστική ταυτότητα.

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

ysterografagr