Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».



*του Αναστάσιου Λυμπερίου
Εμφάνιση 17190949_392669317755912_6391810410892738905_n.jpgΜε καθυστέρηση αρκετών  μηνών αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η προκήρυξη του Προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020   με προϋπολογισμό ύψους  120.000.000 €.

Σε μια προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες,  οδηγίες και διευκρινίσεις κωδικοποιήσαμε τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος:


Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται σύμφωνα με την προκήρυξη  στις 18/12/17 και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/3/2018.

Ηλεκτρονική υποβολή
Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης να υποβάλουν ταυτοχρόνως στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας. Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπουpdf).


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε :
Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
  • Κατηγορία Δικαιούχων Α:  Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης μέχρι την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης. 
  • Κατηγορία Δικαιούχων Β: Τουριστικά Καταλύματα που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης, έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 ή/και τους ΚΑΔ: 41.20.20.01, 41.20.20.02, δεν διαθέτουν άδεια (σήμα) λειτουργίας, και το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
  • να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον του 60% του προτεινόμενου (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού του Επενδυτικού Σχεδίου
  • να πραγματοποιήσουν επένδυση σε μία μόνο Περιφέρεια
  • να δεσμεύονται ότι λειτουργούν ή ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα αποκτώντας την κατάλληλη άδεια λειτουργίας μέχρι και την ολοκλήρωση της επένδυσης
  • να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.
Επιδοτούμενες δαπάνες 
·        Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
·        Μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
·        Μεταφορικά μέσα
·        Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,  περιβαλλοντικής διαχείρισης
·        Προβολή/Προώθηση - Συμμετοχή σε Εκθέσεις
·        Τεχνικές μελέτες μηχανικού και υπηρεσίες φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου
·        Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
·        Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου 
Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
  • Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: ξενοδοχεία κατηγορίας 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα 10 έως και 50 κλινών, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας
  • Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 3 κλειδιών  και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών
  • Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων
  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα κ.ά.
  • Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού

Ύψος Επιδότησης

Ο Π/Υ ανέρχεται από 25.000€ έως 400.000€

Χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%

Επισήμανση 
Δεν είναι δυνατή η σύσταση νέας επιχείρησης (ΑΦΜ) με εταίρο την προηγούμενη επιχείρηση ή τους εταίρους/μέτοχους αυτής για την εκμετάλλευση του ιδίου καταλύματος/σήματος λειτουργίας.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων:

Κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου τους και για πέντε (5) έτη μετά την τελική καταβολή της δημόσιας χρηματοδότησης, οι Δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία καταστεί αναγκαία σχετικά με την πράξη προς την ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ /τον ΕΦ με τη μορφή αναφορών ή παροχής συγκεκριμένων στοιχείων. Πέραν των ανωτέρω κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι Δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν τις απαιτήσεις δημοσιότητας, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 115-117 του ΕΕ1303/2014 και το Κεφάλαιο II του ΕΕ 821/2014, καθώς και στον Επικοινωνιακό Οδηγό για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Οι Δικαιούχοι ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται σε δείγμα διενέργειας έρευνας για την αξιολόγηση/αποτίμηση της δράσης στην οποία συμμετείχαν και στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτήθηκαν παρέχοντας οποιαδήποτε πληροφορία καταστεί αναγκαία. Ο Δικαιούχος οφείλει – στην περίπτωση που προβλέπεται - να έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους μετά την υλοποίηση της επένδυσής του (ημερομηνία τελευταίου παραστατικού τιμολόγιο/εξόφληση). Η επίτευξη του στόχου αυτού ελέγχεται μετά τη συμπλήρωση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος από τον ΕΦ. Περισσότερα για τις υποχρεώσεις των δικαιούχων  και γενικότερα για το πρόγραμμα αναλύονται στην αναρτημένη πρόσκληση της Δράσης  στο παρακάτω σύνδεσμο:        http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20171107_prokhrh3h_idrysh_k_leitoyrgia_newn_touristikwn.pdf
    
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με την αναρτημένη πρόσκληση της Δράσης. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τους ιστότοπους  www.antagonistikotita.grwww.espa.gr www.efepae.gr καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας  της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ (Μεσογείων 56 – Αθήνα, στο τηλ. 8011136300 και e-mail επικοινωνίας: infoepan@mou.gr).

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr