Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Αντιδράσεις κομμάτων για τη χορήγηση της 48ωρης άδειας στον Κουφοντίνα

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=668556&v=0&q=80&w=300&h=225Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ή αλλιώς το «πιστόλι της 17Ν» εξήλθε από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια με 48ωρη άδεια, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών
Είναι η πρώτη φορά που για τη χορήγηση της διήμερης άδειας συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι΄ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Μία αποφαση που καυτηρίασαν με ανακοινώσεις τους πολιτικοί και  κόμματα 



Με ένα «σκληρό» tweet αντέδρασε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ο  Κουφοντίνας πρόκειται να έχει διήμερα άδεια από τις φυλακές. «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη.Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Tη δυσάρεστη έκπληξη της εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.
«Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος;», διερωτήθηκε η ίδια μέσω twitter και συνέχισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιός θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί για δύο ημέρες ελεύθερος;. Περιμένω τους λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα. Εχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή».

«Λανθασμένη απόφαση» που «γεννά κινδύνους για την κοινωνία» χαρακτηρίζει ο υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα.
«Η απόφαση να δοθεί άδεια στον κρατούμενο Κουφοντίνα δεν είναι μόνο άστοχη, αλλά προπάντων λανθασμένη» σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρου προσθέτοντας ότι προκύπτουν «σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν το Συμβούλιο της φυλακής να την χορηγήσει».
«Τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν; Πάντως, όχι η επικινδυνότητα, η προσωπικότητα και η έλλειψη μεταμέλειας του Κουφοντίνα. Άρα, πώς άλλαξε η γνώμη του Συμβουλίου;» διερωτάται.

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τη φυλακή «ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια».
«H δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις», αναφέρει.

Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης. Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου των φυλακών που έδωσε την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη.

Για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας επίσης στο Action24.

Κάθετα αντίθετος με τη χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα εμφανίζεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος αφήνει αιχμλές για το Συμβούλιο, που πέρσι είχε απορρίψει ο αίτημα του Κουφοντίνα να πάρει άδεια από την φυλακή, με το σκεπτικό ότι ήταν «αμετανόητος», πως θα πρέπει δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό στο οποίο βασίζει σήμερα την απόφασή του να δοθεί άδεια.
«Επειδή ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί με τον τρομοκρατικό νόμο και ο νόμος αυτός καταδικάζει αυτούς που στρέφονται κατά του κράτους και της Δημοκρατίας σε ισόβια. Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια», υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος στα parapolitika.
«Έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη. Μετά τα παραπάνω διαφωνώ με την λογική της χορήγησης της διήμερης άδειας. Το ίδιο Συμβούλιο πέρυσι είχε απορρίψει το αίτημά του με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος. Θα έχει ενδιαφέρον κι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να διαβάσω το νέο σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η νέα του απόφαση», επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.