Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Πρωτοφανής επίθεση Κοντονή σε Μπακογιάννη για την άδεια Κουφοντίνα


 
O υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Βουλή για το θέμα της άδειας στον Κουφοντίνα είπε «Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια σε πολλές φορές ισόβια. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοι επι πάντων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε μεν υπερ των αδειών αλλά όχι για εκείνους με τους οποίους «διαφωνεί»».
Στο σημείο αυτό υπήρξε μια έντονη κόντρα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη του είπε: «Δεν ντρέπεστε!» με τον υπουργό να της λέει: «Σέβομαι ότι είστε γυναίκα και δεν σας απαντάω αλλιώς».

Ο κ. Κοντονής είπε ότι «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε διαμαρτυρίες και πιέσεις δεν προέβη σε καμία αλλαγή της ρύθμισης. Και εσείς είχατε ψηφίσει ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση μπορεί κάποιος κρατούμενος να αποφυλακιστεί. Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα. Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας δεν συμφωνούσε. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και να πούμε ότι στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Και βεβαίως η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων τις οποίες τέλεσε και καταδικάστηκε. Γι’ αυτά πρέπει να συνεννοούμεθα. Αναρωτήθηκε γιατί ζητήθηκαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Το όργανο εσείς το νομοθετήσατε».
Τον λόγο ζήτησε και πήρε επι προσωπικού η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας: «Καταντήσατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πολύ. Εγώ δεν είμαι νομικός και ούτε θα μιλήσω για νομικό πλαίσιο. Είμαι μια απλή βουλευτής και αναρωτιέμαι: τι άλλαξε από τότε που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε άδειες και δεν του δίνονταν; Όταν το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε την άδεια του την είχαν αρνηθεί. Δεν ήταν ο ίδιος νόμος; Όπως έγραψε στο βιβλίο του μετά την δολοφονία Μπακογιάννη πήγε σε ταβέρνα και γλέντησε για την επιτυχία του. Αυτό που με στενοχωρεί είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. 
Εκείνη τη στιγμή διέκοψε λέγοντας κάτι από τα υπουργικά ο κ. Κοντονής, με την ομιλήτρια να σχολιάζει:«Ηρεμήστε. Η Ζάκυνθος συνήθως έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις»
Είναι επιλεκτική η ευαισθησίας σας. Εσείς όταν βγήκε απόφαση για Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον της να τη στηλιτεύσετε. Περίμενα σήμερα να πείτε λυπούμαστε και δεν συμφωνούμε. Πολιτικά καταδικάζουμε (ενν. την απόφαση να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα)». Και πρόσθεσε: «Αλλά, δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε. Ολο το παρεάκι, συλλογικότητες, Ρουβίκωνας είσαστε ένα και το αυτό.  Όταν όμως βγαίνει με άδεια ένας δολοφόνος, κρύβεστε. Αίσχος!»
ον λόγο ξαναπήρε ο Σταύρος Κοντονής λέγοντας ότι: «Λυπάμαι. Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε τέτοιες ενέργειες. Ουδέποτε στέρξαμε σε τέτοιες καταστάσεις. Καταδικάσαμε πάντα αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ψέμματα κα Μπακογιάννη ότι δήθεν εμείς υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων. Όλα αυτά που είπατε σας τα επιστρέφουμε και είναι κρίμα για ένα τέτοιο ζήτημα εσείς να εκτρέπεστε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς».

.