Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Κινητικότητα: Τα κίνητρα και οι διευκολύνσεις προς τους υπαλλήλους

Παροχή κινήτρων, αλλά και διευκολύνσεις για υπαλλήλους που προτίθενται να μετακινηθούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος κινητικότητας, προβλέπουν οι προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης σε υπηρεσίες που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων στο δημόσιο, το προτεινόμενο σύστημα προβλέπει την παροχή κινήτρων για την κάλυψη θέσεων στην παραμεθόριο ή σε νησιωτικές υπηρεσίες.
Πρόκειται, για παράδειγμα, για κίνητρα:

  • Μισθολογικά,
  • Βαθμολογικής εξέλιξης,
  • Δυνατότητας επιλογής υπηρεσίας μετά από ορισμένο χρόνο (π.χ. 3 χρόνια),
  • Μοριοδότησης σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων
Επιπλέον, όμως, διαφαίνεται το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα παραπάνω ενδεικτικά κριτήρια και σε περαιτέρω περιπτώσεις μετακινήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός κλείνει στις προτάσεις του, κάνοντας λόγο για «προώθηση μιας θετικής αντίληψης των υπαλλήλων έναντι της κινητικότητας, ενδεχομένως με καθιέρωση κινήτρων που θα συνδέονται με την υπαλληλική σταδιοδρομία».
Διευκολύνσεις
Παράλληλα, στο κείμενο των προτάσεων υπάρχουν και αναφορές για παρεχόμενες διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της κινητικότητας. Συγκεκριμένα:
  • διεύρυνση των αμοιβαίων μετατάξεων/αποσπάσεων για υπαλλήλους του ίδιου ή αντίστοιχου κλάδου και μετά από γνώμη των υπηρεσιών προέλευσης/υποδοχής.
  • επέκταση της δυνατότητας  συνυπηρέτησης με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο, εφόσον υπάρχουν θέσεις προς κάλυψη στην περιοχή – εκτός Αθήνας- που υπηρετεί ο ένας εξ αυτών.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο της προδιαβούλευσης με τις προτάσεις του ΥΠΕΣΔΑ ΕΔΩ 

aftodioikisi.gr