Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Διαφωνούν, εκβιάζονται, αλλά υπογράφουν

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και καλούν τους «αλληλέγγυους» σε… αντίσταση σε περίπτωση που εφαρμοστεί.

Αλλά ο κ. Τσίπρας συμφωνεί μια χαρά, πανηγυρίζει που… νίκησε η Τουρκία επί του… Βίσεγκραντ (και της Αυστροουγγαρίας, βεβαίως βεβαίως) και θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι στην αυριανή νέα Σύνοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως προκύπτει από ανακοίνωση Τύπου του κόμματος) δεν συμφωνεί με τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στη Δικαιοσύνη, τις διώξεις κατά βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και κατά  δημοσιογράφων, καθώς και με την απόφαση να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο η αντιπολιτευόμενη και πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Ζαμάν και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan (Τζιχάν).


Αλλά ο κ. Τσίπρας μόλις επέστρεψε από την Τουρκία, όπου μοίρασε τριαντάφυλλα μαζί με τον κ. Νταβούτογλου και υπέγραψε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο – όπως σαφώς αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση της τελευταίας Κ.Ε. – και μέχρι πρόσφατα ζητούσε την… αυτοδιάλυσή του, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα (αλλά και τον κ. Βίτσα που σήμερα εμφανίζεται υπέρμαχος της παρουσίας της Συμμαχίας) να δηλώνει πως μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που συμφώνησε να έλθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τον συνεταίρο του Καμμένο να πανηγυρίζει για την συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνεί με τα κλειστά σύνορα και την «Ευρώπη-Φρούριο» και δηλώνει (στην τελευταία Κ.Ε.) πως αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.

Αλλά ο ίδιος υπέγραψε ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να σταματήσει – και επομένως συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων, εκτός κι’ αν πίστευε ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αποτελούν απλά ευχολόγια.

Ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τη λιτότητα, την καταγγέλλει συνεχώς (το έκανε στις πρόσφατες συναντήσεις στο Παρίσι, μία «αριστερή» υπό την προεδρία του Πιερ Λοράν και υπό τον τίτλο-ευχολόγιο «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει»), και μία «σοσιαλδημοκρατική» υπό τον Ολάντ, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι σύσσωμοι οι 27 θέλησαν να επιβάλουν ως μονόδρομο τη λιτότητα και τον εκβίασαν με «το take it or leave it» και με έξοδο από το ευρώ.

Αλλά ο ίδιος αντί να διώξει την τρόικα, όπως διακήρυσσε, την έκανε κουαρτέτο και διαπραγματεύεται μαζί τους στα υπόγεια των ξενοδοχείων.

«Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα», φωνάζει συνεχώς αυτές τις μέρες.

Και λες και δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν, προγραμμάτισαν σχεδόν παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Transform Europe, διεθνές συνέδριο, από τις 18 ως τις 20 Μαρτίου, όπου θα παραστεί και ο κ. Τσίπρας, καθώς και ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Μουζάλας – οι οποίο επίσης αυτόν τον καιρό φαίνεται ότι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

Διαβάζοντας κανείς αυτό το ανθολόγιο, θα μπορούσε με ευκολία να τους αθωώσει, λέγοντας ότι είναι άσχετοι και δεν ξέρουν τι κάνουν.

Δυστυχώς, όμως, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν!

Και τα αποτελέσματα τα ζούμε…

elzoni.gr