Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Απώλεια! Απεβίωσε η εμβληματική χορογράφος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Μαρία Χορς (ΦΩΤΟ)

Απώλεια! Απεβίωσε η εμβληματική χορογράφος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Μαρία Χορς (ΦΩΤΟ)
Η χορογράφος των τελετών της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και δασκάλα πολλών Ελλήνων χορευτών και χορογράφων, Μαρία Χορς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων.
Η Μαρία Μ. Χορς Παναγιωτοπούλου υπήρξε συνεργάτιδα του Μινωτή, του Τσαρούχη και της Κάλλας και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τις χορογραφίες στην Αρχαία Ολυμπία.


Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921 και φοίτησε στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα, από την οποία πήρε δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, οργάνωσε το τμήμα ρυθμικής και γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, στην οποία χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την ίδια ομάδα μετείχε για πρώτη φορά ως ιέρεια της Τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγωνες του Βερολίνου, το 1936. Από το 1964 και έπειτα χορογράφησε επί σειρά ετών τις τελετές και δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τιμήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1997).

Ανάμεσα στα μαθήματα που παρέδιδε επί 40 χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν και αυτό της εκφραστικής κίνησης, του χορού και του αυτοσχεδιασμού, ενώ δίδαξε και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπως επίσης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου, καθώς και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.


Η Μαρία Χορς, σπούδασε επίσης Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε ως χορογράφος στο αρχαίο δράμα (Ιφιγένεια εν Ταύροις, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και το 1958 (Οιδίπους επί Κολωνώ, Επίδαυρος).


Το διάστημα 1958-93 χορογράφησε για το Εθνικό Θέατρο περίπου 50 παραστάσεις αρχαίου δράματος που δόθηκαν σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία. Της απονεμήθηκαν το βραβείο «Κούλα Πράτσικα», Ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (2000) και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002). Δημιούργησε χοροδραματικά εμβόλιμα για δύο παραστάσεις όπερας της ΕΛΣ: Μήδεια [Medea/Médée] (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 1961) και Κασσιανή του Γεωργίου Σκλάβου (Ολύμπια, 1972-73). Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 15.30 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.