Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

NON PAPER- ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ



Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προβάλλει ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μεγάλο επίτευγμα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι «επιτυχία» της κυβέρνησης. Είναι αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκάλεσε και στα ελλείμματα που δημιούργησε.
Η ίδια η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη εξήρε τις επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά στο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου 2015. Εκεί παραδέχτηκε ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία με πρωτογενή πλεονάσματα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έθεσε τότε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 το 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να μη λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και να συντηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας που παρέλαβε.

Πράγματι, μέχρι τις 27 Μαρτίου 2015, η κυβέρνηση υποστήριζε (με τη συνήθη τακτική της των non-paper)  ότι, το πρόγραμμά της «είναι και επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%».
Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες, στις 2 Απριλίου 2015 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι «παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη». Για όσους αμφισβητούν αυτή τη … σταθερότητα στις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, θυμίζουμε ότι στο 26σέλιδο κείμενο που εστάλη στην Τρόικα στο τέλος Μαρτίου 2015 ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος έφθανε στο 3,9% του ΑΕΠ! Τέτοια σταθερότητα και σοβαρότητα…
Και βέβαια, όσο έχανε χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα και συντηρούσε την αβεβαιότητα, εντεινόταν η χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οικονομία, η εσωτερική στάση πληρωμών και ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση. Ύφεση που πιστοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα α’ τρίμηνο του 2015. Με αποτέλεσμα η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη σήμερα να είναι αυτή του ΟΟΣΑ, που προβλέπει στασιμότητα για φέτος (+0,1%), αντί για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο τέλος του 2014.
Έτσι με την επιστροφή στην ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση και με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είναι αδύνατο να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και προσαρμόστηκε ο φετινός στόχος προς τα κάτω, στο 0,6% που προτείνει η κυβέρνηση και στο 1% περίπου του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές.
Και μάλιστα προσπαθεί να πιάσει το νέο αυτό στόχο, βάζοντας νέους, πρόσθετους, δυσβάσταχτους φόρους!
Συμπερασματικά:
1ον. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για εφέτος και του χρόνου οφείλονται στην ύφεση και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που προκάλεσε η κυβέρνηση.
2ον.  Η ανικανότητα της κυβέρνησης εντείνει την αβεβαιότητα και οδηγεί σε συνεχή προσαρμογή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα, από 3% στο 1,5%, στο 1,2%, στο 0,6% του ΑΕΠ. Και αυτό με πρόσθετα μέτρα!
3ον. Είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύονται από πολύ δυσμενέστερα, σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη, μέτρα.
4ον. Τέλος, αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα  πρωτογενούς πλεονάσματος αυξάνουν το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού και βάζουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο νέο Μνημόνιο.


blogs@nd.gr