Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΣΟΚ από τους FT: «Η Αθήνα δεν θέλει συμφωνία και οι δανειστές δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν»

didimo10_592_355
Με νέο άρθρο οι Financial Times επανέρχονται στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel που παρακολουθεί το ζήτημα καθημερινά, αποκαλύπτει με ποιόν τρόπο αποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών το έγγραφο με τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με τον αρθρογράφο να θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο να μην υπάρξει καμία συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times οι ανταλλαγές εγγράφων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες έχουν καθιερωθεί με την ονομασία «εγγραφολογία» και οι εφευρέτες θεωρούνται αξιωματούχοι της Κομισιόν με μεγάλη δόση ειρωνείας.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ραγδαίες καθώς μετά την αισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας τώρα πλέον επικρατεί φόβος και καχυποψία. Στο δημοσίευμα μεταφέρονται δηλώσεις των αξιωματούχων που μετέχουν στους Θεσμούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανησυχία από την «ακροαριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας που υπολογίζει με λανθασμένο τρόπο και επικίνδυνα την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Peter Spiegel η Αθήνα καθυστερεί σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς θωρεί πως οι πιστωτές στο τέλος θα υποχωρήσουν και θα συμφωνήσουν σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, αλλά και σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από νέα μέτρα.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο που φέρεται να έχει δηλώσει πως η Αθήνα δεν θέλει συμφωνία με τους πιστωτές, απλά ένα κούρεμα του χρέους. Φέρεται επίσης να ισχυρίζεται πως περιμένει το Μαξίμου από τους δανειστές να υποχωρήσουν αλλά δεν θα γίνει αυτό.
Ενδεικτικό του κλίματος σύμφωνα με τους Financial Times είναι και το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Κομισιόν όπου όλα έχουν αλλάξει. Μάλιστα, ο Peter Spiegel αναφέρει πως στη συνάντηση των Επιτρόπων την Τρίτη στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Αθήνα έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

arouraios.gr