Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Χρίστος Δήμας: Οι χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη

http://tvtv.gr/wp-content/uploads/2015/04/Dimas_Christos.png
Να λάβει μέτρα καλεί, με γραπτή ερώτησή του προς το αρμόδιο υπουργείο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, προκειμένου να βελτιωθούν οι ιδιαίτερα χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόοδο και τις ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων οι προσφερόμενες ταχύτητες στο διαδίκτυο και η έλλειψη δικτύων νέας γενιάς) και την κατέταξε τρίτη από το τέλος στην σχετική λίστα των κρατών μελών (μπροστά μόνο από την Βουλγαρία και την Ρουμανία). Ο Χρίστος Δήμας σημειώνει πως οι χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αυτό πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων της χώρας.


Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:



Προς: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Ανάγκη στήριξης της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) ο οποίος αξιολογεί την πρόοδο και τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Για την τρέχουσα χρονική περίοδο η Επιτροπή αξιολόγησε την Ελλάδα ως τρίτη από το τέλος στην σχετική κατάταξη των κρατών μελών (μπροστά μόνο από την Βουλγαρία και την Ρουμανία).

Στις σχετικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα διαθέτει χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και εμπιστοσύνης ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ελλιπής ύπαρξη δικτύων νέας γενιάς. Ειδικά ως προς αυτό είναι ενδεικτικό πως η χώρα μας προσέφερε το 2014 ταχύτητες υψηλότερες των 30 Mbps μόνο στο 2,6% των συνδέσεων της χώρας όταν ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος βρίσκεται στο 22%.

Δεδομένου ότι κοινή πλέον παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα και η δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων σε μια χώρα εξαρτάται και από τις επιδόσεις της στην ψηφιακή οικονομία, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Ποιος είναι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδόσεις της στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας;

- Αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση;

- Ποιο είναι το ύψος του ποσού που έχει δεσμευτεί από τους κοινοτικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να στηριχθεί η ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα;