Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Γ. Κύρτσος: Η Ελλάδα χάνει πάνω από 500 εκατομ. ευρώ το χρόνο από τα ρωσικά "καπέλα" στην ενέργεια


Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος προσυπέγραψε το γενικό πλαίσιο της στρατηγικής που προτείνεται, υπογράμμισε, όμως, ότι όλα κρίνονται με βάση το αποτέλεσμα και πως πρέπει να υπάρξει μια βήμα βήμα προσέγγιση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ : 

"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα χρειάζεται η συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να περιοριστούν οι απαράδεκτες υπερτιμολογήσεις της τάξεως του 20-30%, σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο.
Υπολογίζω ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 500 εκατομμύρια  ευρώ με μία σοβαρή διαπραγμάτευση της τιμής τους.
Θα μπορούσε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου, με επένδυση της SOCAR, εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν. Η έγκριση αυτή θα διευκόλυνε και την κατασκευή του αγωγού που θα προμηθεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Κασπία θάλασσα,  στην Ελλάδα,  περιορίζοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Κατά την άποψή μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει σοβαρές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως η υποβρύχια σύνδεση της Κρήτης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν το σχέδιο Γιούνκερ και η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ".