Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Αύριο το πρωί ξαναλειτουργεί ο ιστορικός σταθμός της ΕΡΑ Τρίπολης

http://www.ertopen.com/media/k2/items/cache/822193915fa48d813f0e883761b77d0f_XL.jpg?t=1399533529
Μετά από δύο χρόνια σιγής ο ιστορικός ραδιοσταθμός της ΕΡΑ Τρίπολης, το κρατικό ραδιόφωνο της Πελοποννήσου, όπως είχαν συνηθίσει να λένε οι Αρκάδες και όλοι οι Πελοποννήσιοι, θα εκπέμψει ξανά από τους 101, 5 στα FM.

Στις 9.00 αύριο το πρωί, που ξεκινά το τρίωρο τοπικό πρόγραμμα, θα ακουστεί ξανά το σήμα της ΕΡΑ Τρίπολης και οι γνωστές φωνές των δημοσιογράφων και παραγωγών της, θα ανοίξουν ξανά τα μικρόφωνά τους στην κοινωνία της Πελοποννήσου, ενώ από τις 6.00 το πρωί θα αναμεταδίδεται το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Συντονίστρια προϊσταμένη της ΕΡΑ Τρίπολης τοποθετήθηκε η δημοσιογράφος Δέσποινα Αρσένη, συνάδελφος με μακρά εμπειρία και γνώση της τοπικής επικαιρότητας.
Επίσης, αύριο από τις 6.00 το πρωί ως αργά το βράδυ, η ΕΡΑ Τρίπολης και το προσωπικό της, στην συμβολή των οδών Αλεξ. Σούτσου και Ναυπλίου στην Τρίπολη, θα έχει τις πόρτες της ανοικτές κι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να την επισκεφθούν.
Το Κρατικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1949, από τον Σπαρτιάτη ηλεκτρονικό Φάνη Ανδριώτη, που έφτιαξε τον πρώτο πομπό και ίδρυσε τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό στην περιοχή .Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1949, από τη συχνότητα των 8150KHz των Bραχέων Kυμάτων. Στα τέλη του 1968 τοποθετείται πομπός μεσαίων κυμάτων ισχύος 10KWatt σε περιοχή της κοινότητας Θάνα (γιος Χαράλαμπος ) και έκτοτε ο σταθμός, εντάχθηκε στους ραδιοσταθμούς της Υπηρεσίας Ενημερώσεων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), από τη συχνότητα των 1314KHz. και μετέπειτα στην ΕΡΑ 4. Το 1982 υπάγεται στην ΕΡΤ2. ενώ τα τελευταία χρόνια υπαγόταν στο δίκτυο των Περιφερειακών Σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την επωνυμία ΕΡΑ Τρίπολης Το 1991 τοποθετείται πομπός FM στη θέση Δολιανά ισχύος 10kw και εξέμπεμπε στη συχνότητα 95.2 MHz.μέχρι το Νοέμβριο του 2011 και από τότε εκπέμπει στους 101.5 MHz. μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όπου η απόφαση της τότε κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ μέσα σ” ένα απόγευμα σίγησε και την ΕΡΑ Τρίπολης.
Ο σταθμός της Τρίπολης εξέμπεμπε και από τα μεσαία κύματα στους 1314 χιλιόκυκλους ιδιαίτερα για την Τρίπολη – και όλη την Πελοπόννησο- και ο οποίος έχει σιγήσει. Ησυχνότητα αυτή πρέπει και πάλι να λειτουργήσει  καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές ( κυρίως ορεινές) που δεν μπορούν να ΄΄πιάσουν΄΄ το σήμα των FM.Και βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες πολλών ακροατών του σταθμού που ούτε FM ακούνε στην περιοχή τους ,, ούτε κάνουν χρήση H/Y για τη διαδικτυακή λήψη του σταθμού , όταν αυτός εκπέμψει και εκεί. Το δημόσιο ραδιόφωνο πρέπει να φτάνει παντού. Είναι δικαίωμα των ακροατών να ακούνε το σταθμό της περιφερείας τους, ακόμη και στον πιο μικρό οικισμό, στην κορυφή του βουνού.