Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Εκδηλώσεις μνήμης των 218 ηρώων του Διστόμου - Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη σε επίπεδο όχι μόνο ηθικό αλλά και ουσιαστικό»

Εμφάνιση IMG_2015_06_10_144.jpg
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου και στις επιμνημόσυνες τελετές για τους 218 Διστομίτες και Διστομίτισσες, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, συμμετείχε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Πρόεδροι μαρτυρικών Δήμων και χωριών της Ελλάδας.


Εμφάνιση IMG_2015_06_10_013.jpgΜε το πέρας της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη σφαγές του Διστόμου. Από αυτήν την ανείπωτη θηριωδία κατά την οποία χάθηκαν 218 ανθρώπινες ψυχές. Γυναίκες, άνδρες, νέοι, γέροντες, παιδιά ακόμη και βρέφη έχασαν τη ζωή τους, θυσιάστηκαν, θυματοποιήθηκαν, σφαγιάστηκαν. Είναι χρέος μας, να υπηρετούμε τη μνήμη και είναι χρέος μας να υπηρετούμε τη δικαιοσύνη. Βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας όχι μόνον τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και την Διακομματική Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Γιατί 71 χρόνια μετά, είναι ανεπίτρεπτο, η πληγή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, της γενοκτονίας, των ολοκαυτωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, να παραμένει ανεπούλωτη».
Εμφάνιση IMG_2015_06_10_166.jpg
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε πως «εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο και δεκαπέντε χρόνια απ´ όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής. Σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούμε και πάλι να αναβιώνουν ολοκληρωτικές νοοτροπίες, όχι μόνον από φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και μορφώματα και κόμματα αλλά και από κυβερνήσεις που διεκδικούν να κυριαρχήσουν και να καθυποτάξουν, είναι χρέος μας να πούμε “ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός” αλλά και δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα. Δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό που αντιστάθηκε όσο κανένας ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι».

«Σήμερα που η Ελλάδα ασφυκτιά υπό το άχθος και το άγος ενός χρέους που αμφισβητείται», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, «δε μπορεί να παραμένει ανεκπλήρωτο το χρέος της Γερμανίας που υπερβαίνει την φερόμενη ελληνική οφειλή. Τριακόσια σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι υπολογιζόμενες, με μετριοπαθείς  υπολογισμούς, αξιώσεις της χώρας μας».

«Η σημερινή επέτειος μας φέρνει όλους και όλες προ των ευθυνών να διεκδικήσουμε την ιστορική μνήμη αλλά και την ιστορική δικαίωση. Γιατί η ιστορία δεν μπορεί να προχωρεί όταν μένουν ανεπούλωτες οι πληγές από τις ειδεχθέστερες θηριωδίες που αποτελούν και τις πιο ντροπιαστικές στιγμές για την ανθρωπότητα. Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη σε επίπεδο όχι μόνο ηθικό αλλά και ουσιαστικό. Οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να αποζημιώσει τα θύματα των θηριωδιών, τις οικογένειες των σφαγιασθέντων, και τους επιζώντες. Οφείλει ακόμη να αποζημιώσει την Ελλάδα που πρωτοπόρησε στην πιο μεγάλη Αντίσταση κατά του ολοκληρωτισμού και του ναζισμού, την Ελλάδα που πλήρωσε έναν από τους πιο βαρείς φόρους αίματος στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ελλάδα αυτή, υπήρξε γενναιόδωρη απέναντι στην ηττημένη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η Ελλάδα έδωσε το 1953 μια γενναία διαγραφή χρέους στην ηττημένη Γερμανία. Αυτή η Ελλάδα αναγνώρισε ακόμη το δικαίωμα στην ηττημένη Γερμανία, την υπεύθυνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, να ορθοποδήσει. Έδωσε το δικαίωμα στο γερμανικό λαό να ανασυνταχθεί, να ανακάμψει, να αναπτυχθεί, να επουλώσει τις πληγές του», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης, η Πρόεδρος της Βουλής, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μαρτυρικών Πόλεων, συναντήθηκε με τους Δημάρχους, τους οποίους ενημέρωσε για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών καθώς και για την ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας προς αυτό τον σκοπό. «Από τον πρώτο μήνα της Προεδρίας μου, κάνοντας την πρόταση αυτή, θέλησα να καταδείξω ακριβώς ότι δεν περιμένουμε, ούτε στιγμή, ότι δεν κωλυσιεργούμε ούτε στιγμή, ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ότι ενεργοποιούμαστε και ότι το Κοινοβούλιο προωθεί τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και των λοιπών υποχρεώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα χώρος καμία αναστολή». «Στις διμερείς μου επαφές με όλους τους ομολόγους μου αλλά και με αρχηγούς Κρατών, με εκπροσώπους Κυβερνήσεων, με Βουλευτές, με Ευρωβουλευτές, με θρησκευτικούς ηγέτες, ενημερώνω πάντοτε για την Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ζητώ τη συμπαράσταση και τη στήριξη αυτής της Επιτροπής και οφείλω να καταγράψω ότι αυτή είναι ομόθυμη και ολόθερμη», κατέληξε.

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Κοινοβούλιο κατά την παρούσα περίοδο, προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Διστόμου.