Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο Αναστάσιος Γκιολής στην Επιστημονική Εκδήλωση της ΔΕΒΕ με θέμα: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη,



Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε με επιτυχία  στις 5-6 Ιουνίου 2015 Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στο ξενοδοχείο DION, στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Στην επιστημονική αυτή εκδήλωση της ΔΕΒΕ το παρών έδωσε και ο συνδημότης μας Ιατρός του  Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Δρ. Αναστάσιος Γκιολής που διακρίνεται στην παραπάνω φωτογραφία μαζί με τον  Παθολόγο  - Διαβητολόγο , τ. Αναπληρωτή  Καθηγητή ΑΠΘ   Μ. Αλεβίζο.
Ο κ Γκιολής σε δηλώσεις τους στους "ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" και στον ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΛΟ τόνισε:
"  Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε με επιτυχία  στις 5-6 Ιουνίου 2015 Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Στην επιστημονική αυτή εκδήλωση που έγινε στην Πιερία στο πλαισιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και ασθενών σε θέματα Σακχαρώδη Διαβήτη,
είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από πλειάδα καθηγητών , ιατρών συναδέλφων πάνω σε θέματα όπως :

Επιδημιολογία Σακχαρώδη Διαβήτη, Μετφορμίνη,
Η διαχρονική αξία μιας κλασσικής αντιδιαβητικής αγωγής
 H κλινική αξία του αυτοελέγχου στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2
Νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης της δυσλιπιδαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς
Θεραπευτική στρατηγική στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Παλιές δίαιτες και σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες
Σακχαρώδης Διαβήτης - παχυσαρκία-βαριατρική
Θεραπευτικός αλγόριθμος στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Ινσουλινοθεραπεία στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
SGLT2 αναστολείς – Ισχυρή αποτελεσματικότητα και πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Πως μεταφράζονται οι κλινικές μελέτες στην θεραπεία του διαβητικού με υπέρταση
Επιπλοκές Σακχαρώδη Διαβήτη
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Από την άμυνα με τα laser, στην επίθεση με τα νέα αντιαγγειογεννετικά φάρμακα
Διαβητική νεφροπάθεια
Διαβητική νευροπάθεια
Ο ρόλος των νεότερων ενέσιμων θεραπειών στη μείωση των διακυμάνσεων της γλυκόζης και στην επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Η απεικόνιση στην υπηρεσία της κλινικής πράξης
Απεικονιστική διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στον Σακχαρώδη Διαβήτη
Απεικονιστική διερεύνηση διαβητικού ποδιού
Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή στον Διαβήτη
Ο ρόλος της άσκησης στον Σακχαρώδη Διαβήτη
Συνολική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου των διαβητικών ασθενών: παχυσαρκία - καθιστική ζωή - υπέρταση - λιπίδια - κάπνισμα
Πρόληψη διαβητικού ποδιού κλπ.
Ο Διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις τροφές για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό μας. Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή «ζάχαρης» στο αίμα μας και αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας.

Όταν καταναλώνουμε τις τροφές, αυτές διασπώνται σε επιμέρους συστατικά και αυτά, μεταξύ των οποίων και η γλυκόζη προωθούνται στο αίμα μας. Τα κύτταρα του οργανισμού μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη αυτή προκειμένου να την μετατρέψουν σε ενέργεια, για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα χωρίς την παρουσία μιας ουσίας - μεταφορέα της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.
Ο άνθρωπος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα. Η παραπάνω αυτή ποσότητα γλυκόζης αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ούρησης. Έτσι, αν το αίμα έχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης, τα κύτταρα δεν μπορούν να την απορροφήσουν  για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 171 εκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει Σακχαρώδη Διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Διαβήτης Τύπου 1 – Δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη
Διαβήτης Τύπου 2 – Δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.
Διαβήτης της Κύησης – Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο Διαβήτης Τύπου 1 & 2 είναι χρόνιες καταστάσεις. Ο Διαβήτης της κύησης συνήθως είναι παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανίζονται, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί περιλαμβάνουν την πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα), την πολυουρία/συχνουρία (συχνή ούρηση), την πολυφαγία και  το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Ο Διαβήτης μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση ούρων στην οποία μπορεί να ανευρεθεί υψηλή ποσότητα γλυκόζης σε αυτά. Συνήθως συνοδεύεται με μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα γλυκόζης και στο αίμα.
Αν ανησυχείτε ότι πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα παρουσιάζονται και σ’ εσάς, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Οι επιπλοκές εξαρτώνται από τον τύπο του διαβήτη.
Αν ο Διαβήτης δεν ελέγχεται επαρκώς, ο ασθενής έχει σημαντικές πιθανότητες να εκδηλώσει διαταραχές όπως υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία, ακόμα και κώμα. Μακροχρόνια σε περίπτωση μη ρυθμισμένου διαβήτη εμφανίζονται καρδιαγγειακά νοσήματα, αμφιβληστροειδοπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθειες, αδυναμία επούλωσης τραυμάτων, γάγγραινα στα πόδια (Διαβητικό Πόδι) που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό, καθώς και στυτικές δυσλειτουργίες.
Γενικά, τόσο οι βραχυπρόθεσμες, όσο και οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του Διαβήτη σχετίζονται με προβλήματα των αγγείων σε όλο το σώμα, με επακόλουθες βλάβες σε διάφορα όργανα (καρδιά, νεφροί, μάτια, κλπ)."
Όλοι οι τύποι Διαβήτη είναι θεραπεύσιμοι αλλά η θεραπεία για τους τύπους 1 και 2 διαρκούν ολόκληρη τη ζωή. Ο ασθενής λαμβάνει συχνά ινσουλίνη. Η θεραπεία για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 είναι ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.
Οι ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 συνήθως λαμβάνουν χάπια σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, αλλά ανάλογα με την ανταπόκριση κάποιες φορές χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.
Εάν έχετε Διαβήτη τύπου 1, ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, ασκείστε και παίρνετε την ινσουλίνη, μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς προβλήματα..
Η ποσότητα της ινσουλίνης που λαμβάνετε συνδέεται άμεσα με την ποσότητα και το είδος του φαγητού που καταναλώνετε κάθε φορά. Ακόμη, η καθημερινή δραστηριότητα συνδέεται με το χρόνο και την ποσότητα της χορηγούμενης ινσουλίνης.
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν συχνά και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης).
Επειδή ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι αρκετά υψηλός για τους διαβητικούς είναι σημαντικό να ελέγχονται συχνά η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, καθώς και τυχόν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνυπάρχουν.
Το κάπνισμα έχει σημαντική επίδραση σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι σημαντικό να διακόπτεται άμεσα.
Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα βοηθήσει τον ασθενή πώς να ελέγξει το Διαβήτη του.
Κάποιοι από τους επαγγελματίες υγείας που μπορείτε να απευθύνεστε για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετιζόμενο με το Διαβήτη είναι οι Γενικοί ιατροί, Ενδοκρινολόγοι, Παθολόγοι, Διαβητολόγοι, Καρδιολόγοι, Παιδίατροι, Διαιτολόγοι, Ποδίατροι, Οφθαλμίατροι, Αθλητίατροι, Νοσηλευτές καθώς και πολλοί άλλοι.
Ειδικά για τον Διαβήτη της κύησης η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί μαιευτήρα-γυναικολόγο με ειδίκευση στις περιπτώσεις διαβητικών εγκύων.