Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου Κ.Ο. της ΝΔ στο ΕΚ: Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών πρόβλημα της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας. Ερώτηση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην ΕΕ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2015

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, με γραπτή ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσα δράση με στόχο την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες  αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω δεδομένου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στη γειτονιά της Ευρώπης. 

http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2014/12/04/529266/main/kefalogiannis.jpgΣυγκεκριμένα, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ζητάει ενίσχυση της FRONTEX και της EUROPOL, καθώς επίσης και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ δίνει επίσης έμφαση στην ανάγκη λήψης κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμού από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου,  οι οποίες  πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

“Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη παρουσιάζουν έξαρση. Το 2014, πάνω από 276.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη, αύξηση της τάξης του 155% σε σχέση με το 2013. Υπολογίζεται ότι το 2014, 3200 παράνομοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Πριν λίγες ημέρες περισσότεροι από 400 μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Ιταλίας. Η γεωπολιτική ρευστότητα στην γειτονιά της Ευρώπης, οι κρίσεις  στη Συρία, στη Λιβύη και η δράση του Ισλαμικού κράτους θα εξακολουθήσουν να προκαλούν κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η παράνομη μετανάστευση θα συνεχίσει να συνιστά πρόκληση για την ασφάλεια των κρατών-μελών της Ευρώπης και μεγάλο μέρος του αριθμού των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Προτίθεται να ενισχύσει τις δομές της ΕΕ όπως τη FRONTEX και την EUROPOL, οικονομικά και επιχειρησιακά για να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη εφόσον ζητηθεί;
-Πιστεύει ότι πρέπει να προτείνει νέες δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων;
-Προτίθεται να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αποτελούν χώρες- σύνορα της Ευρώπης και πλήττονται από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές;”