Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης

Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Κρήτη και Δωδεκάνησα που... ταρακουνήθηκαν με τα 6,1 ρίχτερ! - Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί - Δε σταματά να τρέμει η γη  
 Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων σημειώθηκε στις 21:08 απόψε μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Ο σεισμός συνοδευόταν από ήχο και είχε διάρκεια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πεταχτούν ανάστατοι έξω από τα σπίτια τους και να παραμείνουν για αρκετή ώρα στους δρόμους των γειτονιών.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε δεύτερη, αλλά και τρίτη σεισμική δόνηση σε μικρότερο εστιακό βάθος που μετρήθηκε 4,6 και 3,9 βαθμοί αντίστοιχα της κλίμακας ρίχτερ.

Ακόμη δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή και θύματα αν και οι πρώτες πληροφορίες από τις αστυνομικές διευθύνσεις μιλούν για ελάχιστα προβλήματα και αρκετό πανικό κυρίως στη νότια Κρήτη και την περιοχή της Ιεράπετρας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 65,5 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Καρπάθου και 165 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου. Η δόνηση που είχε παρατεταμένη διάρκεια έγινε αισθητή σ όλη την ανατολική Κρήτη καθώς στο νομό Λασιθίου, κυρίως στην Ιεράπετρα, αλλά και στο Ηράκλειο, ενώ λιγότερο αισθητή ήταν στα Χανιά.  7 λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερη δόνηση - πιθανότατα μετασεισμός - μεγέθους 3,9 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα, πάντως, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν την τάξης των 6,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χλμ.
Αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου η σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ
Ιδιαιτέρως αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ.
Κυρίως ταρακουνήθηκαν τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αρκετοί κάτοικοι των οποίων βγήκαν στους δρόμους.

Λιγότερo αισθητή έγινε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Σε κανένα πάντως νησί δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όπως τονίστηκε και από τον έπαρχο Καρπάθου και Κάσου Γιάννη Μηνατσή.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Κάλυμνο όπως και στα υπόλοιπα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου

Σε δηλώσεις που έκανε στη ΡΟΔΙΑΚΗ, ο έπαρχος Καρπάθου - Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για ζημιές σε αυτά τα δύο νησιά, όπου ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Ο κ. Μηνατσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημάρχους των δύο νησιών, καθώς επίσης και με τις αστυνομικές αρχές, ο οποίοι τον ενημέρωσαν ότι υπήρξε ανησυχία από τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγήκαν στους δρόμους. Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για την πρώτη δόνηση 6,1 ρίχτερ: "Πρόκεται για μία σφοδρή σεισμική δόνηση μεταξύ Κρήτης και Κάσου στον υποθαλάσσιο χώρο". Ευτυχώς, ο σεισμός έγινε μακριά από κατοικημένες περιοχές και έγινε αισθητός εκτός από την Κρήτη, στην Καρπαθο, την Κασο και τη Ρόδο".

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού, ήταν 60 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Καρπάθου και 109 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 65,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρπάθου και 165 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.