Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: Εκταμίευση και χωρίς το 100% των μέτρων από Ελλάδα

https://left.gr/sites/left.gr/files/soimple_13.jpeg
Αμέσως μόλις οι τρεις Θεσμοί διαπιστώσουν κάποια πρόοδο σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα, θα δώσουμε το «οκ» για να εκταμιευτούν τα χρήματα, δήλωσε την Πέμπτη κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση, όχι 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει το 100% όσων ζητούνται», πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε ακόμα ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητά της», όμως, διαπίστωσε πως είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι μακράν το δυσκολότερο» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή να χάσει ένα κράτος-μέλος, η απάντηση του κυρίου Σόιμπλε ήταν «όχι».
Με την γνωστή του σκωπτική διάθεση, απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Σόιμπλε είπε ακόμα: «Αν βρείτε κάποιον στο Πεκίνο, στη Μόσχα κλπ, που θέλει να σας δανείσει χρήματα, εμείς είμαστε οκ, πάρτε τα».
Ο κύριος Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο ούτε αυτή τη φορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε: «Είναι ένας διάσημος οικονομολόγος. Όχι ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία».
Ο κύριος Σόιμπλε απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις, επανέλαβε τη θέση του πως αν η Ελλάδα δεν θέλει τα χρήματα, κανείς δεν θα την αναγκάσει να τα πάρει, ενώ είπε ακόμα πως είναι πολλές φορές που, απευθυνόμενος στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έχει τονίσει ότι δεν πρέπει να «παίζουν» με τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολύ.

arouraios.gr