Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Χριστοδουλοπούλου σε ΚΕΔΕ: Δώστε χώρους για την φιλοξενία προσφύγων, ώστε να κατανεμηθούν αναλογικά στη χώρα – Γιώργος Πατούλης:ανυπαρξία εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού

Χώρους για την φιλοξενία προσφύγων ζήτησε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Προτάσσοντας την αναλογική κατανομή προσφύγων στη χώρα όσο και στην Ευρώπη, στην οποία θα απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ανταπόκριση στις μεγάλες προσφυγικές ροές, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο ανταπόκρισης δεν θα σχηματιστεί χωρίς την συναίνεση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και έκανε έκκληση στους δήμους να συμμετάσχουν, προτείνοντας χώρους για την φιλοξενία προσφύγων.
Επεσήμανε πως η στατιστική δείχνει ότι αφενός μεν η παραμονή προσφύγων στη χώρα είναι σύντομη αλλά και ότι δεν συνδέεται με φαινόμενα παραβατικότητας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αιρετών διευκρίνισε ότι:

-Η παροχή ασύλου δεν δίδεται αφειδώς και εφεξής θα χορηγείται από τη νέα ανεξάρτητη υπηρεσία ασύλου
-Στόχος είναι να βρεθούν μικροί κλειστοί χώροι ώστε να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα των προσφύγων και να μην υπάρξουν φαινόμενα γκετοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν χώροι όπως στρατόπεδα που είναι σε αχρησία και ανήκουν σήμερα στο υπ.Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, στρατιωτικές ή δημοτικές κατασκηνώσεις και χώροι της Τ.Α. ή από άλλους φορείς.
– Για τους έκτακτους χώρους φιλοξενίας θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση και από τους Δήμους, ενώ για τις μόνιμες δομές θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Παράλληλα η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι:
- Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες – μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση. Μάλιστα, για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.
- Η εφαρμογή σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ
- Η ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).
- Η πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν
- Η εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες με χρηστικές οδηγίες
Πατούλης: Διευκρινίστε μας το σχέδιό σας
Ο προέδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζήτησε να διευκρινιστούν περισσότερο οι λεπτομέρειες του σχεδίου, έθεσε το τρίπτυχο, σαφές χρονοδιάγραμμα χρηματοδότηση και προσωπικό και ζήτησε από τους δημάρχους να βάλουν όλοι από ένα λιθαράκι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα πάντως επιτέθηκε στην κυβέρνηση για ανυπαρξία εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προειδοποίησε ότι οι ΟΤΑ δεν προτίθενται να συμφωνήσουν με τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί διεξοδική συζήτηση.
Ακόμη έθεσε ζήτημα ασφάλειας και υγείας και συνέδεσε το ζήτημα δημιουργίας του αναγκαίου αριθμού κέντρων υποδοχής σε νησιωτικό και ηπειρωτικό κορμό με την διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες μηνύματα απόγνωσης κι αγωνίας από δήμους της χώρας , κυρίως νησιωτικούς και παραμεθόριους, οι οποίοι καλούνται χωρίς επαρκή μέσα και υποδομές, να διαχειριστούν το πρόβλημα της άφιξης σε καθημερινή πλέον βάση, χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί , που αποτελούν θύματα αφενός της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τις πολεμικές συγκρούσεις , αφετέρου της εκμετάλλευσης τους από τα κυκλώματα  των σύγχρονων δουλεμπόρων, πλέον φτάνουν κατά κύματα στη χώρα μας και από κει, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, μετακινούνται χωρίς έλεγχο και ουσιαστική καταγραφή των πραγματικών τους στοιχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα πλέον είναι εκρηκτικό και δεν λύνεται με ημίμετρα και ιδεοληψίες που δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί στην πραγματική του διάσταση».
Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη, με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δεύτερον, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί να μετατεθεί το «μπαλάκι» για την αντιμετώπισή του στους δήμους και τρίτον, οποιαδήποτε πολιτική που εμπλέκει τους δήμους δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.
Τι προτείνει η ΚΕΔΕ
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα εξής: «Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
– Θεωρούμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών.
– Το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί  ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος , που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους.
– Καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος τους δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
– Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει περιεχόμενο στις εξαγγελίες και το σχέδιο της και να δημοσιοποιήσει άμεσα σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής , από πού θα προέλθει το απαραίτητο για τη στελέχωσή τους προσωπικό, αλλά και πως θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Αμυγδαλέζας.
– Υποστηρίζουμε ότι καμία νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών δεν μπορεί να λειτουργήσει στα όρια δήμων, αν δεν έχει προηγηθεί καταρχήν ενημέρωση των δήμων, αλλά κι αν δεν έχουν  διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές.
– Ζητάμε παράλληλα να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής.
– Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο , βάσει του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.
– Θέλουμε να ενημερωθούμε αν σκοπεύει η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της  FRONTEX από τη χώρα.
– Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που θα δώσει για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, θα αναλάβουμε ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του δικτύου μας πρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
– Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι το τμήμα που τους αναλογεί , με βάση αντικειμενικά κριτήρια ( π.χ. ύψος Α.Ε.Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε στην υπουργό ότι «η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει πράξει καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσα από τις κοινωνικές της δομές» ενώ παράλληλα ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους. Επισήμανε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Πρόταση Καμίνη
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει στην επίλυση του μεταναστευτικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να προσφέρουν.
Πρώτος ο Δήμος Αθηναίων είπε, δέχεται να συνεισφέρει στην φιλοξενία προσφύγων εφόσον αξιοποιηθεί το ξενοδοχείο ΜΙΡΑΖ που σήμερα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε απαράδεκτη την λογική «μακριά το πρόβλημα από την αυλή μου» και τόνισε ότι το ζήτημα των υποδομών για το μεταναστευτικό είναι αρμοδιότητα του κράτους.
Αναλυτικότερα, στην παρέμβασή του είπε:
  • Τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής δεν ενδείκνυνται για αποσπασματική αντιμετώπιση. Απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και στενή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των δήμων, πάντοτε όμως σε συνεννόηση με τον κεντρικό εταίρο, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Οι κυβερνήσεις φέρουν τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα σήμερα είναι απολύτως απροετοίμαστη να δεχθεί ένα τέτοιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Έκρυβαν μονίμως το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζω με τις διαφορετικές εκδοχές του από το 1998, όταν τότε ήμουν βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, το 2003 ως Συνήγορος του Πολίτη πια και βεβαίως από το 2011 ως δήμαρχος Αθηναίων.
  • Όταν ζητάμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη, είναι αδύνατον, αυτή την αλληλεγγύη να μην τη βλέπουμε μεταξύ των πόλεων στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρώ δεδομένο ότι το βάρος θα μοιραστεί ακριβοδίκαια. Ότι θα υπάρξει ισοκατανομή. Λογικές του τύπου «όχι στην αυλή τη δική μου αλλά του γείτονα» δεν θα γίνουν αποδεκτές.
  • Ο δήμος Αθηναίων πρώτος έχει πει ότι δέχεται να λειτουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας εντός των διοικητικών ορίων του. Μπορούμε επίσης να διαθέσουμε την υποδομή και το προσωπικό μας για την παρασκευή μερίδων φαγητού. Πρέπει να αξιοποιηθούν κλειστά και υπολειτουργούντα στρατόπεδα, εποχικές κατασκηνώσεις αξιωματικών, όπως επίσης και ακίνητα, όπως κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Μιράζ στην Ομόνοια
Περιφέρεια Αττικής
Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετά την πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α΄ και Β΄ βαθμού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα που έχει προκύψει. Επισήμανε δε ότι μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση με τους Αντιπεριφερειάρχες της Αττικής, θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί οι τοπικές κοινωνίες είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειες από την εισροή προσφύγων στη χώρα μας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σχεδιασμός μεταξύ Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων ανθρωπιστικών φορέων στη λογική ανεύρεσης στεγασμένων χώρων – μικρών εγκαταστάσεων (χωρητικότητας 80-100 ατόμων) και όχι μεγάλων κέντρων φιλοξενίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κύματα των προσφύγων και να υπάρξει ισομερής κατανομή τους σε όλο τον ελλαδικό χώρο για να μην επιβαρυνθεί μόνο η Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομιμοποιητικές διαδικασίες  για να μπορέσουν να πάνε σε χώρες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, θα πρέπει οι περιφέρειες και οι δήμοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους και το κράτος να ενισχύσει θεσμικά και οικονομικά τους φορείς που θα εμπλακούν στις παραπάνω διαδικασίες.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και οι λύσεις θα πρέπει να δοθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Φιλίππου και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με την κοινωνία καθώς θεωρεί ότι με τη συμμετοχή όλων μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση.

aftodioikisi.gr