Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κόντρα ηγεσίας - κορυφαίων στη Ν.Δ. - Όλο το παρασκήνιο από τη χθεσινή Πολιτική Επιτροπή

Το δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας 
 "Εσωστρέφεια τέλος" είναι, σύμφωνα με τη Λεωφόρο Συγγρού, το μήνυμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να βάζει τέλος στα ζητήματα του έκτακτου Συνεδρίου και της αλλαγής αρχηγού, αλλά τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να παίρνουν αποστάσεις.
Στην επτάωρη συνεδρίαση του πολυπληθέστερου Οργάνου της ΝΔ που έγινε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού, η αριθμητική υπεροχή των "προεδρικών" στελεχών ήταν αναμφισβήτητη, ωστόσο ο πολιτικός αντίλογος των πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης ήταν ισχυρός.
Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, την ένταση που κυριάρχησε στην αίθουσα κατά την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, την αποχώρηση του Νίκου Δένδια και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη και την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όχι στην εσωστρέφεια
Στην εισαγωγική ομιλία του προς τα περίπου 590 μέλη της Πολιτικής Επιτροπης, ο Ανωνης Σαμαράς, ανάφερε χαρακτηριστικά οτι "Θέμα αρχηγού της παράταξης έθεσα εγώ ο ίδιος, εξηγώντας οτι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά οτι δεν θα ήταν σωστό να εγκαταλείψω τη μάχη της παράταξης. Εξήγησα οτι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο, αλλά κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον είχε το θέμα να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε".

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς άφησε και αιχμές κατά στελεχών του κόμματος, λέγοντας οτι "Μερικοί συνάδελφοι έθεσαν ζήτημα έκτακτου Συνεδρίου, που θα γινόταν για ένα θέμα: Την εκλογή αρχηγού, που ενώ δεν το έθεσαν στην ΚΟ το διέρρευσαν, γνωρίζοντας οτι έτσι και θα τραυμάτιζαν τη ΝΔ και θα βοηθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτό το απέρριψα, γιατί θα παρουσίαζαν την παράταξη μας σπαρασσόμενη.

«Κάποιοι θέλουν το κόμμα μας να βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Αυτό το δώρο εμείς δεν πρόκειται να του το κάνουμε. Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τη ΝΔ να βουλιάζει για να κερδίσει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που ξεφουσκώνει δημοσκοπικά» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπέκουλα εναντίον της Συγγρού. 
  Νωρίτερα, στις δώδεκα το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε δηλώσει οτι «Τα κομματικά στελέχη της ΝΔ σήμερα συζητούν. Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή».

Την αντίθεση τους με τη σειρά στον κατάλογο ομιλητών είχαν εκφράσει και άλλοι βουλευτές, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επίσης αποχώρησε μετά από αρκετή ώρα, καθώς όπως έλεγαν δεν είχε νόημα να παραμείνουν σε μια τέτοια συνεδρίαση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Μάλιστα πηγές της Συγγρού σημείωναν οτι ουδείς εκ των μη βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, δεν έθεσε θέμα έκτακτου Συνεδρίου, εκτός απο τους Γιάννη Οικονόμου και Βασίλη Τοκακη, με τον τελευταίο μάλιστα, να καλεί εμμέσως τον κ. Σαμαρά, να αποχωρήσει απο την ηγεσία.

Ιδιαίτερο φορτισμένο ήταν το κλίμα κατα τη διάρκεια της ομιλίας της Ντορας Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με πηγές απο τη Λεωφόρο Συγγρου, διεκόπη αρκετές φορές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν οτι η κυρία Μπακογιάννη τόνισε πως «ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας». «Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», της είπαν και εκείνη ανταπάντησε «αφήστε με να μιλήσω».
 Πηγές από το περιβάλλον της πρώην υπουργού αναφέρουν ότι η κα Μπακογιάννη είπε επ’αυτού ότι «σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός» και απαντώντας στις αντιδράσεις, κυρίως παρατηρητών και λιγοτερο μελών της Π.Ε. που ηταν στην αίθουσα, σημείωσε ότι «στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες αλλά με επιχειρήματα».

"Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο" δηλωσε κατά την έξοδο της απο τα γραφεία της ΝΔ η πρώην υπουργός, επαναλαμβάνοντας οτι ο εσωκομματικός διάλογος ειναι δύναμη και όχι εσωστρέφεια. "Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ", σχολίασε για τις διακοπές που είχε νωρίτερα στην ομιλία της.

Παράλληλα ξεκαθάρισε οτι η αναφορά της για ψήφο στο Συνέδριο, αφορά όλα τα θέματα και επανέλαβε πως "ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. Άλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη".
 Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ με πηγές από τη Συγγρου να αναφέρουν οτι ο Σάκης Ιωαννίδης στην ομιλία του δηλωσε: «Όχι σε προσωπικές στρατηγικές. Ευρύς διάλογος. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε την παράταξη σε συνέδριο στη Χαλκιδική, πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση και τώρα».

Η συνεδρίαση της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής που κράτησε 7 ωρες και στην οποία τοποθετήθηκαν πάνω απο 60 άτομα, σύμφωνα με πηγές της Συγγρου, ολοκληρώθηκε την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Πέτραινας για το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε τον διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε ο ίδιος αναφορά στον τροπο λειτουργίας και στους ρυθμούς της κυβέρνησής του, με τα μέλη, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές της Συγγρου, να φορτίζονται συγκινησιακά, να χειροκροτούν παρατεταμένα και να παραιτούνται των ομιλιών τους οι υπόλοιποι 50 που ηταν εγγεγραμμένοι.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: "Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας. Έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα. Και βέβαια μπορούσα να κάνω και τούτο και εκείνο και το άλλο, αλλα η χωρα κινδύνευε και βλέπουμε τώρα οτι πράγματι οι κίνδυνοι που επισημαίναμε ηταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν αυτόν τον ενάμιση χρόνο για να βγούμε απο το τούνελ και τώρα μας ξαναβάλουν στο τούνελ, όποιος για μια στιγμή, μπει στη θεση μου, θα καταλάβει".

 ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ/ e-typos.com