Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Κούλουμα με παράδοση και ομορφιά στη Μάννα Ξυλοκάστρου



 http://static.panoramio.com/photos/large/7526582.jpg
 Γράφει η κ.
Γιώτα Μπάγκα

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t31.0-8/s960x960/473864_342678725780761_1963476757_o.jpgΈχουμε συνηθίσει  στην ιδέα πως ο απόλυτος  χειμερινός προορισμός στο Νομό μας είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης. Και πραγματικά τα τελευταία χρόνια τα Τρίκαλα έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών με σύγχρονες και πολυτελείς υποδομές και επιχειρήσεις που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στα Τρίκαλα πίστεψαν πρωτοπόροι για την εποχή τους δημοτικοί άρχοντες όπως ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Σκούρας και ο  εκλιπών Σταύρος Πάγκαλος , η ψυχή των Τρικάλων, κι έβαλαν τα  θεμέλια για την ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του Δήμου αλλά και του ΑΕΠ της χώρας.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfPJHgXu8Kdv6AZUkELbtRVu2RZvquXIJYjni9UeImyDlYKMNgWtl2eORMIO9myx_PjP6B2KDXoncNc4g68Q4Ork7LY4KvevxOcadUrz7qCoCqgTxoHQilrK0h9bOltJbjv-7qYMQLxaE/s1600/giortasan-ti-giorti-tou-milou-sti-manna-ksulokastrou.jpg
Η αλήθεια όμως είναι πως η τουριστική ανάπτυξη έχει εστιαστεί στην περιοχή των Τρικάλων και δεν έχει συμπαρασύρει και άλλα δημοτικά διαμερίσματα της γύρω περιοχής. Ένα από τα πιο αξιόλογα είναι και η Μάννα Ξυλοκάστρου, γνωστή σε όλους για τα περίφημα μήλα της. Το δημοτικό διαμέρισμα Μάννα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και τουριστικά.
Έχει υπέροχη τοποθεσία καθώς  πάνω του υψώνεται επιβλητική η χιονισμένη Ζήρεια. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στο χωριό προσφέρει τοπία μοναδικής φυσικής καλλονής.  Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τοπίο του δρόμου που συνδέει εσωτερικά τα Τρίκαλα με τη Μάννα ( το χειμώνα παρατηρεί κανείς μέχρι και μικρό καταρράκτη).

Το χωριό είναι βαθμιδωτά χτισμένο κι έχει έντονα παραδοσιακό χρώμα που με μικρές παρεμβάσεις και λίγα χρήματα μπορεί να αναδειχτεί. Δυνατότητες φιλοξενίας υπάρχουν καθώς  έχουν χτιστεί ( από το ντόπιο μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο  κ. Μπρακούλια) πολυτελή  καταλύματα τα οποία  μπορούν να αξιοποιηθούν ως βάση για την προσέλκυση τουριστών αλλά να προσελκύσουν και άλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή. 

Η Μάννα επίσης διαθέτει μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες που υπάρχουν στο Νομό, την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,  χτισμένη στα μέσα του 19 ου αιώνα που δεσπόζει όχι μόνο με την αρχιτεκτονική της αλλά και με τη σχέση της με το φυσικό τοπίο και που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Το δημοτικό διαμέρισμα Μάννα παρουσιάζει επίσης  σημαντική αγροτική παραγωγή-  πέραν του περίφημου μήλου- που αξίζει να αναδειχθεί και να προωθηθεί, χαράσσοντας πολιτικές τυποποίησης και προώθησης των προϊόντων ακόμα και  σε ξένες αγορές λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας.

Το βασικότερο προτέρημα όμως του δημοτικού διαμερίσματος Μάννα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό του. Άνθρωποι φιλόξενοι, ζεστοί, αυθεντικοί. Ο σημερινός πρόεδρος Δημήτρης Τζαβέλας και η δραστήρια γυναίκα του Ελένη, προετοιμάζονται ακούραστα για τις γιορτές  του χωριού- όπως τώρα τα κούλουμα στα οποία προβλέπεται να συρρεύσει πολύς κόσμος. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος  Καλύβας μου επεσήμαναν πως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη στη Μάννα είναι η διάνοιξη και βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Τρίκαλα με το Ξυλόκαστρο.  Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους 5,5 χιλιομέτρων , ένας  δρόμος που αν καταφέρουμε να ανοίξει θα ανοίξουν παράλληλα και οι προοπτικές του χωριού και των κατοίκων του.

Ένας δρόμος λοιπόν μας χωρίζει από ένα χωριό ζωντανό, αυθεντικό, φιλόξενο, παραδοσιακό. Ας  αδράξουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε αυτά τα κούλουμα. Οι άνθρωποί του μας περιμένουν με χαρά.

 Γιώτα Μπάγκα