Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφωνία

Βαρουφάκης: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφωνία
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

«Θα ήταν απλά λάθος να δεχτεί επέκταση του προγράμματος η νέα ελληνική κυβέρνηση, αφού κέρδισε μια εκλογική αναμέτρηση με σκοπό να το αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει κάποια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.



«Ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα προσχέδιο πριν το Eurogroup που θα ήμουν ευτυχής να υπογράψω» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος εξήγησε ότι αυτό το έγγραφο αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και θα έπαιρνε τη μορφή μεταβατικού προγράμματος.

«Αυτό το κείμενο απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, που μας πήγαινε πίσω» είπε ο κ. Βαρουφάκης. 
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάγκη να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθεί ο κοινός τόπος, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

"Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο.

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης είχε ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να υπογράψει επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και ότι σε αντάλλαγμα, είχε προσφερθεί στην Ελλάδα, μία νεφελώδης φράση περί ευελιξίας στην εφαρμογή.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη για να μην εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν, τόσο σήμερα, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα να καταλήξει σε μία συμφωνία. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να υπογράψει ένα τέτοιο ανακοινωθέν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει, ό,τι απαιτηθεί, προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός εντός των προσεχών ημερών. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, υπό τον όρο ότι η όποια λύση προταθεί δεν θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία, εντός των προσεχών τεσσάρων ημερών, ανέφερε ότι η ιστορία της ΕΕ είναι γεμάτη από κρίσεις, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία διατύπωση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διερευνούν αν και κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει και ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους ευρωπαίους.

Επίσης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.