Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

To Reuters αποκαλύπτει πως και γιατί, η Ελλάδα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές

1513-620x330  Πώς οι συνομιλίες της 26ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, με την τρόικα, κατέληξαν σε αδιέξοδο, «γκρεμίζοντας» τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, «περιγράφει» σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Επισημαίνει ότι ναυάγησαν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος, καθώς, στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, η τρόικα ζητούσε να εξευρεθούν 2,5 δις ευρώ, σε αντίθεση με την Αθήνα που έκανε λόγο για 500 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνικά πλευρά ήταν έξω φρενών καθώς οι δανειστές ζητούσαν να αυξηθεί σε 1,2 δις το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης (τον προηγούμενο χρόνο ήταν 1 δις), σε συνδυασμό και με το έγγραφο που απέστειλε, στις 29 Νοεμβρίου, ο Γκίκας Χαρδούβελης για το 2015. Στο έγγραφο υποστήριζε ότι θα έπρεπε να μειωθεί το εν λόγω αποθεματικό, καθώς προέβλεπε ανάπτυξη και μειωση του κινδύνου.
Υπονοώντας ότι η στάση των δανειστών, που παρέμενε ανυποχώρητη, οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, το Reuters στέκεται στη στάση των δανειστών να επιμένουν σε μεγαλύτερο αποθεματικό, για να «καλυφθεί» ενδεχομένη πολιτική αστάθεια και πρόωρες εκλογές, που θα έφερναν καθυστέρηση στους στόχους των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος φέρεται να δήλωνε στο Reuters ότι «ξέραμε, μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ότι όλα είχαν τελειώσει» και ότι «η τρόικα έδινε την εντύπωση  ότι ανεξαρτήτως του τι κάναμε, δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση».
 
Παράλληλα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο και νέων μέτρων λιτότητας. θα συνιστούσε «πολιτική αυτοκτονία Σαμαρά».
Σύμφωνα με το άρθρο, για την Αθήνα, η τρόικα δεν θεωρούσε σίγουρη την επιβίωση της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι δεν προτίθετο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, γνωρίζοντας ότι το επόμενο κόμμα εξουσίας έχει αντίθετη πολιτική με τη λιτότητα και της δεσμεύσεις προς τους δανειστές.
Όμως, το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για έξοδο από τα μνημόνια και το πρόγραμμα, τον άφησε «εκτεθειμένο», με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι του να «αγκαλιάσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει νωρίτερα η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου έχασε, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι εθνικές εκλογές πρόωρα.
Το Reuters σημειώνει ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας θα ήταν πολιτική αυτοκτονία του Α. Σαμαρά, η πολιτική του οποίου είχε ήδη εξαντλήσει τα επίπονα μέτρα.
Αναφερόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, το Reuters κάνει λόγο για φόβο δανειστών και επενδυτών ότι θα γυρίσει πίσω τον χρόνο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως θα ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με την αναλύτρια της IHS Global, Μπλάνκα Κολενίκοβα, θεωρείται απίθανο να ικανοποιηθούν οι δανειστές με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.

http://lykavitos.gr