Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση


venizelos-samarasΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξαναβρούν γρήγορα το δρόμο τους. Να αλλάξουν σύντομα ηγεσίες ή να τις θέσουν στα κομματικά όργανα προς επιβεβαίωση ή αμφισβήτηση, όπως οφείλουν με αφορμή και μόνο τα ποσοστά που κατέλαβαν στις εθνικές εκλογές. Η κριτική για τις πολιτικές που ακολούθησαν, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρωτεύον είναι να ξεκαθαριστεί η θέση των ηγεσιών απέναντι στην πολιτική ευθύνη των ποσοστών που κατέλαβαν.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ανασυγκροτηθούν άμεσα. Πρέπει θεσμικά να προστατέψουν την κοινωνία από τις βίαιες αλλαγές που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξουν όσες πολιτικές είναι προ όφελος της χώρας.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά τους τοπία. Και στα δύο στρατόπεδα, υπάρχουν δυνάμεις που κυριολεκτικά βράζουν και που δεν επιτρέπουν την περαιτέρω συρρίκνωση.

Η ΝΔ οδηγήθηκε σε ακραίες πολιτικές και ρητορείες προκειμένου να απορροφήσει ψήφους της Χρυσής Αυγής και του ΛΑ.ΟΣ. Μίλησε για τη θεωρία των άκρων και προσπάθησε να κερδίσει με λόγια σκληρά και διχαστικά. Ακόμη και σε αυτό απέτυχε. Όπως απέτυχε να διαβάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προχωρώντας σε ανασχηματισμό ισορροπιών και σε τραγικές πολιτικές όπως ΕΝΦΙΑ κ.α. Παρασύρθηκε από ακραίους και αλαζονικούς συμβούλους που ..συμβούλεψαν ακραία πράγματα. Έτσι χάθηκε ο μεσαίος χώρος. Ο νοικοκύρης. Ο ελεύθερος επαγγελματίας. Η ΝΔ πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητα της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη διαδοχικά πλήγματα το 2010 και το 2015 από τον ίδιο άνθρωπο. Τον Γιώργο Παπανδρέου, τότε με τη μονομερή ενέργεια για το μνημόνιο και τώρα με την προσπάθειά του να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ για προσωπικές εμπάθειες. Το ΠΑΣΟΚ, τώρα όμως είναι καθαρό με βασικό του πυλώνα την ιδεολογία του και μπορεί να προχωρήσει, χωρίς άγχος ότι κάτι θα χάσει. Μπορεί να ξανακερδίσει τον μεσαίο χώρο που έφυγε δύο διαδοχικές πολιτικές πράξεις του υιού του ιδρυτή του.

Καλώς ή κακώς, οι ιδεολογικοί πυρήνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι οι βάσεις για τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης. Τα πολιτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, έχουν μέσα τους ελάχιστες υγιείς δυνάμεις και φαίνεται από τον τρόπο που αντιπολιτεύονται σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να «καθαρίσουν» και να ξαναμπούν σύντομα στην ενεργή και δημιουργική αντιπολιτευτική δράση. Το οφείλουν στην κοινωνία και φυσικά στους ψηφοφόρους τους.

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr