Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στο ΧΥΤΑ Φυλής θα μεταφέρονται τα σκουπίδια της Τρίπολης
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΘΝΟΣ) Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: ...Επιπλέον, καλείται ο περιφερειακός σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου να μεριμνήσει για την άμεση έκδοση της άδειας λειτουργίας και να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου στη θέση «Κολώνες-Σπαρτίλα», προκειμένου η εγκατάσταση αυτή να υποδεχθεί εν συνεχεία τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης.

Στον ΧΥΤΑ Φυλής θα οδηγηθούν τα σκουπίδιά της Τρίπολης, με κοινή απόφαση των γενικών γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργου Διδασκάλου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα.
Τα σκουπίδια στην πόλη σχηματίζουν λόφους, αφού για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται στον δρόμο, κι εξαιτίας αυτού, ο δήμος Τρίπολης από τις 13 Ιανουαρίου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τα σκουπίδια, σύμφωνα με την απόφαση των Γενικών Γραμματέων, θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 4.000 τόνων και για χρονικό διάστημα μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο, που ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Επισημαίνεται ότι η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να καταστεί εφικτή η παύση λειτουργίας, να αποτραπεί η δημιουργία νέων ή η εκ νέου ενεργοποίηση και να υλοποιηθεί η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που εξυπηρετούσαν τον δήμο Τρίπολης.
Στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι ο δήμος Τρίπολης οφείλει να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στον ΧΥΤΑ Φυλής και να καταβάλλει το τέλος χρήσης.
Επίσης, να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας. Επιπλέον, συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση.
Τέλος, να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ της περιοχής ευθύνης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί ως τελικός δικαιούχος των έργων.
Παράλληλα, ορίζεται πως ο Φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής οφείλει να αποδέχεται υποχρεωτικά τα αστικά στερεά απόβλητα του δήμου Τριπόλεως και να ελέγχει τη σύνθεση, την ποσότητα και το είδος των αποβλήτων που θα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ο δήμος Τρίπολης.
Επιπλέον, καλείται ο περιφερειακός σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου να μεριμνήσει για την άμεση έκδοση της άδειας λειτουργίας και να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου στη θέση «Κολώνες-Σπαρτίλα», προκειμένου η εγκατάσταση αυτή να υποδεχθεί εν συνεχεία τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης.
Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση της αποκατάστασης των παλαιών χωματερών της Πελοποννήσου, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

ethnos.gr