Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ήταν μια μεγάλη δοκιμασία. Στην οποία η ΝΔ και άντεξε, και έμεινε όρθια:
Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο 2,5 ετών διακυβέρνησης και μάλιστα διακυβέρνησε αναγκαστικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας κατάφερε να μείνει ουσιαστικά αλώβητη. Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε «παροχές». Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει ποτέ Κόμμα στην Ευρώπη που εφάρμοσε αυστηρή λιτότητα. Κι έχασε 107 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή μόνο το 1,8% του εκλογικού σώματος. Και βεβαίως η ΝΔ κέρδισε πίσω, 420 χιλιάδες ψηφοφόρους που δεν την είχαν ψηφίσει εφτά μήνες πριν, στις Ευρωεκλογές!

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ στο Λεκανοπέδιο, που πολλοί προέβλεπαν ότι θα ήταν το εκλογικό της «Βατερλώ», κατάφερε οριακά να αυξήσει τις δυνάμεις της! Στην πρώτη Αθηνών μειώθηκε κάπως, στη Β’ Αθηνών ανέβηκε, στην Αττική ανέβηκε, στη πρώτη Πειραιώς έπεσε ελάχιστα και στη Β΄ Πειραιώς ανέβηκε, πάντα σε σχέση με το 2012.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη κι ότι δεν θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Αλλά και ο πόλεμος που δεχθήκαμε με την αποσυσπείρωση ιδιαίτερα, που δημιουργήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ανεύθυνες για απίστευτα ποσοστά, ασφαλώς και οδήγησε κάποιους δικούς μας αποθαρρυμένους να μη φτάσουν ως την κάλπη.
Όμως οι απώλειες από τους δυσαρεστημένους λόγω της κρίσης σχεδόν εξισορροπήθηκαν πλήρως από τα κέρδη που είχαμε από άλλους χώρους σε σύγκριση με το 2012. Η ποιοτική ανάλυση δείχνει μάλιστα κάτι το σημαντικό: ότι ηλικιακά είχαμε σημαντική αύξηση δυνάμεων στις νέες γενιές, όπου το μήνυμα μας για τη Νέα Ελλάδα απορροφήθηκε περισσότερο. Κι αυτό είναι αισιόδοξο. Ενώ αντίθετα οφείλουμε να δουλέψουμε κυρίως στις ηλικίες 50-64, όπου λόγω της κρίσης, υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες.
Το ότι συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας και ότι εξισορροπήσαμε τις απώλειες προς άλλους χώρους με αντίστοιχα κέρδη από άλλους χώρους, δείχνει ότι το μήνυμά μας πέρασε. Δεν καλλιεργήσαμε το «φόβο» όπως είπαν κάποιοι. Επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια. Αυτό το κατάλαβε και το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής μας βάσης και μέρος παλαιών ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, που όλοι μαζί βλέπουν τη ΝΔ ως εγγύηση σταθερότητας. Γι αυτό και μετά από μια τέτοια δοκιμασία, μας στήριξαν. Στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, αυτήν την εμπιστοσύνη τους δεν πρέπει να τη διαψεύσουμε.
Το βράδυ των εκλογών, δήλωσα ότι εύχομαι οι προβλέψεις μου να διαψευστούν. Ήταν υποχρέωσή μου ως υπεύθυνου Πρωθυπουργού να προειδοποιήσω. Από δω και μπρός θα φανεί, αν εκείνο που προειδοποίησα πως θα συμβεί, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «κατασκευασμένος φόβος» ή προειδοποίηση για την αλήθεια που έρχεται. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν απολύτως την αλήθεια των όσων έλεγα και για την Οικονομική Πολιτική, και για την Παιδεία και για την Ασφάλεια. Δυστυχώς!
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως πριν καλά-καλά αναλάβουν οι υπουργοί, ξανα-προσέλαβαν, ξανα-εθνικοποίησαν, ή ξεκίνησαν τις διαφωνίες τους ακόμα και με την εξωτερική πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης; Ή ότι προχώρησαν στην εξαγγελία κατάργησης του ΑΣΕΠ; Πάει δηλαδή και η τελευταία εγγύηση για αξιοκρατικές προσλήψεις! Όπως τερματίζουν  και το αναγκαίο «άνοιγμα των κλειστών αγορών»…
Να γιατί βλέπουμε και τις αρνητικότατες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και στα spreads,
Έγιναν εκείνα ακριβώς για τα οποία προειδοποιούσα: προσλαμβάνονται όσοι απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων είχαν προσληφθεί και με πλαστά πιστοποιητικά! Στον αέρα και η συμφωνία με την Cosco! Που προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία της Κινεζικής Κυβέρνησης. Στον αέρα η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια! Στον αέρα και οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Όπου πρώτος ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι «ο αγώνας του τώρα δικαιώνεται»…
Όμως, όλα αυτά τελικά δεν θα αυξήσουν αντί να μειώσουν την ανεργία; Δεν θα αυξήσουν και πάλι τα ελλείμματα; Δεν θα μας βάλουν ξανά στη διαδικασία -που ζήσαμε- της ύφεσης;
Και βέβαια, ετοιμάζουν την επιστροφή του άσυλου Παρανομίας στα Πανεπιστήμια, που είχε καταργηθεί, το θυμίζω, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής. Μαζί και με την εξαγγελία – αν είναι δυνατόν – για επιστροφή των «αιωνίων φοιτητών»!
Ελπίζω να τα ξανασκεφτούν όλα αυτά. Και σίγουρα ελπίζω να μην πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιποι κίνδυνοι που έχω επισημάνει.
Θυμίζω όμως, ότι στο προεκλογικό μας μήνυμα υπήρχε και η αισιόδοξη πλευρά: Αν κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, θα τελειώναμε την αξιολόγηση και τη Νέα Συμφωνία ως τις αρχές Μαρτίου, θα παίρναμε την τελευταία δόση του Μνημονίου, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τις υποχρεώσεις μας και θα ετοιμαζόμασταν για την «βοήθεια χρέους» που είχαμε ήδη πετύχει στη Συμφωνία με τους εταίρους μας από το Νοέμβριο του 2012. Και θα είχαμε πρώτο μέλημά μας, όπως είχαμε υποσχεθεί, τη μείωση των φόρων. Όλα αυτά που σήμερα αιωρούνται, μαζί με τις προθεσμίες που τρέχουν σε βάρος της Ελλάδας, όλα αυτά θα είχαν λυθεί σε πολύ μικρό χρόνο…
Με δύο λόγια, αν είχαμε κερδίσει, η χώρα θα συνέχιζε το δρόμο της Ανάπτυξης στον οποίο είχε μπει. Ενώ τώρα φοβάμαι ότι βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα…
Άλλωστε, περιγράψαμε πολύ καθαρά το ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκδήλωση που έγινε προεκλογικά για το αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και όλοι τότε εκφράστηκαν πολύ θετικά. Το μήνυμα αυτό δεν πήγε όσο έπρεπε παρακάτω.
Ανησυχητικό είναι ότι τώρα χρησιμοποιούν και προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί να την πλήξουν; Γιατί έμεινε όρθια και έχει ήδη αρχίσει τόσο σύντομα να επιβεβαιώνεται. Και αυτό τους τρομάζει…
Το πιο ανήθικο, βέβαια, απ’ όλα, ήταν ο θόρυβος που έκαναν, ότι τάχα δεν θέλησα να παραδώσω στο μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι βέβαια, εντελώς διαφορετική: Ο ίδιος δεν τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα το βράδυ των εκλογών για να τον συγχαρώ; Την επόμενη μέρα το γραφείο του επικοινώνησε με το δικό μου, ζητώντας απλά πληροφορίες για την τυπική παράδοση. Καμία εικόνα δεν είχαν για το πότε θα πάει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου και για το πότε θα έπρεπε να ήμουν κι εγώ εκεί. Δεν είχα καμία πρόθεση να μη παραβρεθώ τυπικά, αφού του είχα ήδη τηλεφωνήσει για να τον συγχαρώ. Δημιούργησαν ένα πρόβλημα από το τίποτα. Φυσικά όλοι αυτοί που δημιούργησαν αυτό το «πρόβλημα πρωτοκόλλου» σε βάρος μας, δεν είχαν πει το παραμικρό όταν ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική εκστρατεία έβριζε σκαιότατα την ΝΔ από τη Ρόδο. Ούτε ασφαλώς είπαν το παραμικρό, όταν στελέχη του έβριζαν καπηλικότατα εμένα τον ίδιο ως Πρωθυπουργό τότε, χωρίς κανείς να τους βάζει στη θέση τους.
   Είμαστε σε περίοδο που θα κάνουν τα πάντα για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία, για να τη βυθίσουν σε εσωστρέφεια, πριν καταλάβει ο λαός τη πλήρη μας δικαίωση. Κι όσο περισσότερο καταλαβαίνει ο λαός ότι η δικαίωσή μας πλησιάζει, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσουν να μας χτυπήσουν! Θα προσπαθήσουν μάταια. Τίποτε δεν μας πλήττει, και η δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας θα έλθει πολύ σύντομα
Πρέπει όμως κι εμείς να δουλέψουμε: Να ανασυγκροτήσουμε ό,τι δεν λειτούργησε στο Κόμμα μας. Για να πω ένα απλό, αλλά σημαντικό, παράδειγμα: για δεύτερη φορά μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, προχθές και πάλι δεν υπήρχαν δικοί μας εκλογικοί αντιπρόσωποι σε πολλά τμήματα σε διάφορα μέρη της επικράτειας. Και πρωτίστως στο Λεκανοπέδιο. Όπως δεν υπήρχε επικοινωνία εκ μέρους μας με τα Περιφερειακά ΜΜΕ…
Οι απόψεις μας ήταν καθαρές, δεν τις υποστηρίξαμε όσο έπρεπε. Κυρίως τα θετικά που κάναμε και τα θετικά που ετοιμάζουμε από δω και μπρός, δεν υποστηρίξαμε. Ιδιαίτερα τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, που είτε καθυστερήσαμε να την προβάλουμε, είτε την βλάψαμε εμείς οι ίδιοι με επικοινωνιακά λάθη που τα εκμεταλλεύθηκαν οι αντίπαλοι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.
Ήδη προχωρούμε σε ανασύνταξη των δυνάμεών μας, γιατί η επόμενη περίοδος είναι απολύτως κρίσιμη:
Συγκροτώ δίπλα μου ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν:
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Γραμματέας του Κόμματος και ορισμένα άλλα στελέχη.  
 Ανασυγκροτείται η Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού και ενισχύεται στη δράση της με τις ΟΚΕ, στις οποίες θα μετέχουν βουλευτές,  σημερινοί και παλιότεροι και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη μας με εμπειρία σε διάφορους τομείς.
Πρωταρχική δουλειά τους θα είναι να παρακολουθούν τα πάντα, να αντιδρούν στα πάντα και να παρεμβαίνουν με τις θέσεις του Κόμματος στα πάντα.
Αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης
Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Και θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της Νέας Δημοκρατίας τον Θανάση Μπούρα, για την πολύ σημαντική δουλειά που προσέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Παράταξη την προηγούμενη Περίοδο της Βουλής. 
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα είναι κατά σειρά:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Και ο Γιάννης Βρούτσης
Ενώ νέος εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, ορίστηκε ήδη ο Κώστας Καραγκούνης.
Τρείς τελικές παρατηρήσεις πολιτικής σημασίας:
* Πρώτον, κεντρικό μας μέλημα στο εξής είναι η στήριξη της Μεσαίας Τάξης. Αυτό είχαμε ως άμεση προτεραιότητα στο Πρόγραμμά μας, έτσι κι αλλιώς, με την έξοδο από το Μνημόνιο. Η μεσαία τάξη επλήγη τα τελευταία χρόνια, αλλά είδε, κατάλαβε και έμεινε στο πλάι μας. Πληγωμένη, αλλά έμεινε. Τώρα οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να στηριχθούμε σε αυτήν. Να τη στηρίξουμε γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας. Και να στηριχθούμε στη μεσαία τάξη, διότι εμείς είμαστε που ιδεολογικά την εκφράζουμε και πολιτικά την εκπροσωπούμε.
Αυτό δεν είναι απλό πράγμα: Απαιτεί μια μακροχρόνια στρατηγική που πρέπει άμεσα να την εφαρμόσουμε, ξανά-προσεγγίζοντας κι όσους απομακρύνθηκαν από μας. Άλλωστε πολύ σύντομα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι εμείς είμαστε το κόμμα που τους εκφράζει. Γιατί αν εμείς τους απογοητεύσαμε από ανάγκη και προσωρινά, κάποιοι άλλοι στρέφονται  εναντίον τους από συνειδητή επιλογή!
* Δεύτερον, οι ιδεοληψίες που κυριαρχούν στο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακρότητες που προβλέπουμε να γίνουν, δεν σημαίνει ότι εμείς θα κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Αντίθετα, θέση μας είναι η δημιουργική αντιπολίτευση. Εγώ δεν θα λέω «όχι σε όλα» όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μακάρι να αλλάξουν μυαλά, να κάνουν και θετικά πράγματα, για να τα στηρίξω. Κριτήριό μου θα έχω πάντα μόνον το συμφέρον της Ελλάδας.
Και επειδή ακριβώς μόνο κριτήριό μας είναι η Ελλάδα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε και για μια παράλληλη μάχη ιδεών. Εκεί που χρειάζεται, δεν θα διαφωνήσουμε μόνο με εκείνο ή το άλλο ζήτημα διακυβέρνησης. Θα φωτίσουμε τη διαφωνία μας για το πώς εκείνοι θέλουν την Ελλάδα και που εκείνοι θέλουν να την πάνε. Εμείς τη θέλουμε στέρεα μέσα στην Ευρώπη, στέρεα στο ΝΑΤΟ, στέρεα με αναπτυξιακό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν οι ιδεοληψίες τους υπονομεύσουν αυτές τις τρείς σταθερές - Ευρώπη, Συμμαχίες, ιδιωτική πρωτοβουλία - τότε χάνεται η πυξίδα της χώρας. Και αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε να γίνει. 
 Η Νέα Δημοκρατία έμεινε όρθια στην πιο σκληρή και δύσκολη στιγμή της Ιστορίας της. Και παραμένει η μοναδική εγγύηση της Ευρωπαϊκής πορείας του τόπου και της Ανάπτυξης που ήδη είχε ξεκινήσει. Οι εξελίξεις που πλησιάζουν θα μας δικαιώσουν σύντομα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για χαλάρωση ούτε για εσωστρέφεια.
* Τέλος, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κομματική Οργάνωση και στο Γραμματέα τον Ανδρέα Παπαμιμίκο που τα έδωσαν όλα. Ακόμα στη νεολαία του κόμματος και στον Πρόεδρο το Σάκη Ιωαννίδη. Τα παιδιά μας, έδωσαν μια δύσκολη μάχη και την κέρδισαν σε όλα τα επίπεδα. Στήριξαν την εκλογική προσπάθεια του κόμματος αποφασιστικά και είχαν σημαντικά κέρδη στις νέες ηλικίες.
Κλείνοντας να επισημάνω, ότι ήδη έχουν αρχίσει να μας προσεγγίζουν στελέχη και ψηφοφόροι που παλαιότερα δεν ήταν μαζί μας. Χάρις σε αυτούς, οι εκλογικές μας απώλειες ήταν ελάχιστες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όσο φαίνεται η δικαίωσή μας, αυτή η προσέλκυση νέων δυνάμεων από την παράταξή μας θα επιταχυνθεί. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αγκαλιάσουμε. Ως μια σύγχρονη Κεντροδεξιά Παράταξη με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, που δεν κρύβει τις αξίες της, δεν κρύβει τις αρχές της, δεν υποκύπτει στην ιδεολογική τρομοκρατία των αντιπάλων της. Όποιος υπηρετεί το συμφέρον της χώρας του και της Δημοκρατίας, όποιος κάνει το καθήκον του και δικαιώνεται από τα πράγματα, δεν επιτρέπεται ούτε «ενοχές» να έχει, ούτε φοβίες…
Η ευθύνη όταν κυβερνήσαμε ήταν το όπλο μας. Η αλήθεια που είπαμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας και στην προεκλογική περίοδο, ήταν το όπλο μας. Και η ενότητά μας είναι τώρα το όπλο μας. Όπως και η σοβαρότητα μας με επιχειρήματα κι όχι με λόγο άκριτο, ούτε με κραυγές. Με ενιαίο λόγο, που θα προκύπτει από τις αποφάσεις των συντεταγμένων μας οργάνων.
Τέλος, η αισιοδοξία είναι το πιο σπουδαίο όπλο μας:    
Μπορεί οι αντίπαλοί μας να κέρδισαν προς στιγμήν με ψέματα, αλλά τα ψέματά τους σύντομα θα φανούν. Και χρειάζεται όρθια και δυνατή ΝΔ για να αποκαταστήσει τις ζημιές στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας πληρώσει τα σφάλματά του. Όμως, η χώρα δεν πρέπει να τα πληρώσει. Και εγγύηση γι’ αυτό είναι μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία.
Εμείς μείναμε όρθιοι, ενώ εκείνοι βρίσκονται τώρα μπροστά στις ευθύνες και στις αντιφάσεις τους. Ο λαός παρακολουθεί κι εκείνους και εμάς. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε παρόντες και έτοιμοι από την πρώτη στιγμή. Πολύ περισσότερο που οι στιγμές που έρχονται, θα είναι δύσκολες για τον τόπο. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, για να μη γίνουν οι στιγμές αυτές δραματικές. 
Πολύ σύντομα αυτή η Παράταξη, που πάντα έβγαλε τη χώρα από τα δύσκολα, θα κληθεί και πάλι να παίξει τον ιστορικό της ρόλο.