Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κόλαφος ο Σουλτς κατά Τσίπρα μέσω Βενιζέλου: Ειπώθηκαν ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες - Καρφιά για τη ρωσική προσέγγιση

Κόλαφος ο Σουλτς κατά Τσίπρα μέσω Βενιζέλου: Ειπώθηκαν ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες - Καρφιά για τη ρωσική προσέγγιση"Μήνυμα" στην κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Σουλτς, σημείωσε με νόημα ότι «ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους είτε από λάθος είτε από ατύχημα».


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι και ο ίδιος και ο κ Βενιζέλος εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ενώ μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Καταλήξαμε», πρόσθεσε «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».

Ευχαρίστησε δε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό για τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, που δεν ήταν πάντα εύκολη και γιατί «υπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα και την πατρίδα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μάλιστα, ο κ. Σουλτς σε αντίθεση με τον τρόπο που εμφανίστηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρη γλώσσα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, διαφώνησε σε πολλά σημεία στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε πως όλα τα κράτη της Ε.Ε έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που όπως σημείωσε ισχύει και για την Ελλάδα και για το Βερολίνο, και κατά συνέπεια για κανέναν δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία.

Για τον κ. Σουλτς σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τις συντάξεις, τις επενδύσεις, τους δημοσίους υπαλλήλους, την τρόικα και το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε με νόημα πως ο ίδιος δεν θέλει να εμπλακεί σε θέματα μονομερών πράξεων.

Μάλιστα, όπως προέβλεψε ο κ. Σουλτς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα έρθουν  σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο που δεν είναι καλό να έρθει σε αντιπαράθεση, ενώ επανέλαβε τγην προτίμησή του για έναν συνασπισμό με το Ποτάμι.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο κ. Τσίπρας βρήκε χρόνο να δει τον ρώσο πρέσβη, ενώ σχολίασε και τις φιλορωσικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ενώ έκανε γνωστό πως ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε πως δεν επιθυμεί να συνεργαστεί η Ελλάδα περισσότερο με τη Ρωσία από ότι με την ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά πως "υπάρχουν κράτη στην Ε.Ε. χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα και οι πολίτες αυτών των κρατών θα μπορούσαν να διερωτηθούν για να δώσουν χρήματα για να αυξηθούν οι ελληνικές συντάξεις και όχι οι δικές τους".

Εμφανίστηκε επιφυλαχτικός εάν οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν δεκτές τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σημείωσε ότι θα τις ακούσουν. Για άλλη μία φορά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος λέγοντας πως η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να είναι η λύση που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

newsit.gr