Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Τελικά, ποιος χορεύει υπό τους ήχους των νταουλιών;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν ακούμε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως όλα όσα λέει, όλα όσα κάνει και όλα όσα λέει ότι θα κάνει, σκοπό έχουν να βελτιώσουν την οικονομία της χώρας και επομένως την κατάσταση του λαού.
Αυτά που ήδη έχουν συμβεί, αποδεικνύουν ήδη το αντίθετο και αποτελούν τον προάγγελο για το τι θα συνέβαινε αν ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε να εφαρμόσει το δήθεν πρόγραμμά του (που από μόνο του αποτελεί μονομερή ενέργεια).
Μέχρι την ώρα που άρχισαν τα παρατράγουδα περί συνειδητής μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόκλησης πρόωρων εκλογών, το επιτοκιακό κόστος στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του δημοσίου είχε πέσει εντυπωσιακά.

Από τη στιγμή, όμως, που άρχισαν οι «ηρωισμοί» και τα νταούλια, το επιτόκιο ανέβηκε, με την απόδοση να ανεβαίνει μέσα σε μια μόλις εβδομάδα (10 Δεκεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου) από 1,80% σε 1,90%.
Την ίδια ώρα, η δευτερογενής αγορά ομολόγων κατέγραφε σημαντικές απώλειες, με την απόδοση του τριετούς ομολόγου να αυξάνει στο 12,5%, του πενταετούς στο 10,6% και του δεκαετούς στο 9,6%.
Η πτώση των τιμών και η συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,56%) στο 9,04%.
Οπότε, απλώς κέρδισαν οι Γερμανοί – τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να… κατατροπώσει.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το «κούρεμα» στο οποίο υποβάλλονται τα ελληνικά ομόλογα είχε αντικατοπτρίσει την βελτίωση της θέσης αυτών των ομολόγων στην αγορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Ναι, αλλά άλλες ήσαν οι βουλές των κυρίων που ανερυθρίαστα υποστηρίζουν πως θα βαράνε νταούλια, ζουρνάδες και λύρες και θα χορεύουν οι αγορές!
Και βέβαια, με υψηλές απώλειες 28,94%, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά το 2014, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 46,53% και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1987.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς χρηματιστηρίου, το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων, καθώς το χρηματιστήριο προεξόφλησε τη βελτίωση της οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Σε αυτή την περίοδο αντλήθηκαν 8,3 δις ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 10,8 δις ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων ενώ άλλα ποσά αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου (150 εκ. ευρώ), νέες εισαγωγές (36 εκ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκ. ευρώ).

Οι πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν άρδην το χρηματιστηριακό τοπίο, που επηρεάστηκε από τη αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα, την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Έτσι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το 2014 στις 826,18 μονάδες, έναντι 1.162,68 μονάδων του 2013 καταγράφοντας πτώση 336,50 μονάδων ή σε ποσοστό 28,94%.
Προφανώς, ούτε οι αγορές, ούτε τα χρηματιστήρια, ούτε κανένας άλλος ενθουσιάζεται με τα νταούλια του κ. Τσίπρα…

elzoni.gr