Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτας των Κοινοβουλευτικών Συντακτών

 Εμφάνιση 2015_01_12_00157.jpg
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έκοψε σήμερα την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Κοινοβουλευτικών Συντακτών και αφού τους ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, μοιράστηκε μαζί τους κάποιες σκέψεις για τα πεπραγμένα της παρούσας Βουλής.
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: 
Εμφάνιση 2015_01_12_00148.jpg «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί είχαμε μια καλή συνεργασία και συνεννόηση όχι μόνο κατά τη χρονιά που πέρασε αλλά και κατά τα προηγούμενα έτη κατά τα οποία ήμουν ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρέπει, να σας πω ότι παρότι πάντα θεωρούσα εξόχως τιμητικό τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής, ως θεσμό και ως  Πολιτειακό παράγοντα της χώρας, ωστόσο δε με συγκινούσε ιδιαίτερα καθώς πάντα ήμουν αφιερωμένος στην μάχιμη πολιτική, στην ενεργό, καθημερινή τριβή με την πολιτική. Οφείλω όμως να παραδεχτώ, ότι τελικά, αυτά τα δυόμιση χρόνια, δεν έπληξα καθόλου. Ήμουν κάθε μέρα στη μάχιμη πολιτική. Ήταν για μένα μια πολύ μεγάλη εμπειρία να συμβάλλω ώστε να συνεννοηθούν αρχικά τα τρία Κόμματα που στήριζαν την Κυβέρνηση και μετά τα δύο Κόμματα, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να συνεννοηθούμε με την Αντιπολίτευση τουλάχιστον ως προς τα διαδικαστικά, όπου μπορούσαμε να συνεννοηθούμε.
Οι  καταστάσεις ήταν πρωτόγνωρες, αφού για πρώτη φορά υπήρξε Κυβέρνηση που στηρίχτηκε αρχικά σε τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε οκτώ Κοινοβουλευτικές Ομάδες, πολλούς ανεξάρτητους αλλά και  προφυλακισμένους Βουλευτές, συνεννοήσεις, συζητήσεις. Όλα αυτά ήταν πρωτόγνωρα και θεωρώ ότι τα καταφέραμε, αν σκεφτεί κανείς πως ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2012, με ποιες προοπτικές και με χιλιάδες των πολιτών έξω να θεωρεί ότι η Βουλή είναι περιττή κι έπρεπε ακόμα και «να καεί». Φτάσαμε, σήμερα, σε ένα σημείο να μπορούμε να ελπίζουμε στην έξοδο από την κρίση και να είναι οι πολίτες πολύ πιο ήρεμοι, με διάθεση να μας ακούσουν, όταν το 2012 δεν ήθελαν ούτε να μας ακούν. Όλοι εμείς, αναλάβαμε έχοντας γνώση των προβλημάτων που υπήρχαν καθώς και του ευτελισμού που υφίστατο η πολιτική ζωή του τόπου αλλά και τα πρόσωπα. Κάποιοι όμως έπρεπε να βάλουν πλάτη ώστε να ολοκληρωθεί η εκλογική περίοδος και η αναστάτωση που αυτή συνεπάγεται, ώστε να προχωρήσει η χώρα.
Εμφάνιση 2015_01_12_00169.jpgΣας εξομολούμαι πως η αρχή ήταν δύσκολη. Είχαμε τρία Κόμματα που ήταν ιστορικά αντίπαλα. Δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε εύκολα και να επικοινωνήσουμε κι όμως τα καταφέραμε, συζητήσαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίσαμε. Πιστεύω ότι προσφέραμε. Θα κριθούμε για το αν προσφέραμε λίγο ή πολύ, πάντως οι περιστάσεις και οι καταστάσεις ήταν έκτακτες και η Βουλή ανταποκρίθηκε. Υπήρξαν οι εξαιρέσεις, οι ακραίες φωνές, οι οποίες αναδείχθηκαν πολλές φορές και περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά σε γενικές γραμμές – και σε αυτό συμβάλλατε και εσείς τα ΜΜΕ- η Βουλή, συγκριτικά με το πώς κάποιοι ανέμεναν να λειτουργήσει, λειτούργησε αρκετά καλά.
Δεν ευλογώ τα γένια μας, αλλά θέλω να τονίσω ότι η παρούσα Βουλή ήταν προϊόν αγανάκτησης, οργής με εντελώς υποβαθμισμένο τον πολιτικό διάλογο, το πολιτικό σύστημα και την Κοινοβουλευτική διαδικασία. Και ακριβώς γι’ αυτό περιμέναμε πολύ χειρότερα και συγκριτικά θεωρώ ότι πήγε πολύ καλύτερα και η εικόνα του Κοινοβουλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Θεωρώ συνεπώς πως αυτή η Βουλή αφήνει παρακαταθήκη την κουλτούρα συνεννόησης και σύνθεσης, παρά τις διαφωνίες.
Προσωπικά, είμαι και παραμένω κοινοβουλευτικός. Θέλω να συνεχίσω να έχω παρουσία και προσφορά στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό επέλεξα να ξαναδοκιμαστώ και να έχω την εντολή των πολιτών και να είμαι στην επόμενη Βουλή, όπως αυτή θα συγκροτηθεί.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλους υγεία και να αντιμετωπίσουμε το 2015 με πολύ μεγαλύτερη ηρεμία και διάθεση για διάλογο».
Το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης πίτας κέρδισε ο Κοινοβουλευτικός Συντάκτης της Εφημερίδας «Παραπολιτικά» κ. Γεώργιος Λυκουρέντζος.