Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Ταγαράς "Έργο πνοής για το περιβάλλον" – "Έργο βαρύνουσας σημασίας "



Πρωτοσέλιδη αναφορά στο έργο του Νίκου Ταγαρά έκανε χθες η εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής». Σύμφωνα με την αναφορά της εφημερίδας στην πρώτη σελίδα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταγαράς επιτέλεσε «Έργο πνοής για το περιβάλλον».
Στο αναλυτικό ολοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Έργο βαρύνουσας σημασίας» η εφημερίδα αναλύει τα βασικά σημεία του νομοθετικού έργου του Νίκου Ταγαρά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τονίζει αφενός το μέγεθος του έργου σε μόλις εννέα μήνες θητείας αλλά και την ικανότητα του υποψήφιου βουλευτή Κορινθίας Νίκου Ταγαρά να δομεί συναινέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σημαντικό έργο ολοκλήρωσε μέσα σε εννέα μόλις μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ. Νίκος Ταγαράς. Όπως λένε οι συνομιλητές του, «δεν είναι και μικρό πράγμα να περνά 4 νομοσχέδια μέσα σε οκτώ μήνες ούτε να δομεί διακομματικές συναινέσεις σε θέματα που έχουν έντονες ιδεολογικές προεκτάσεις». Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι ο Νίκος Ταγαράς κατόρθωσε να ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο του για τις πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα από πέντε (!) κοινοβουλευτικές ομάδες μέσα στη διαδικασία εκλογής Προέδρου!
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1528480_360846440754872_7361522710659461781_n.jpg?oh=b85f46c39834c09d0f6dc2bb28d8d25f&oe=5536B600&__gda__=1428669121_3f02767e34bb05ef624029abc5eb17db Ο νόμος για τα αυθαίρετα
Αιχμή του δόρατος της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα - και αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά πολλούς πολίτες - είναι ο νόμος των αυθαιρέτων. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Πολιτεία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης αυτού του προβλήματος, το οποίο επίσης για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματικό. Με το νόμο 4178 προωθείται η καταγραφή των αυθαιρέτων κτισμάτων και η ρύθμιση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών με πολλές δόσεις από 50 ευρώ το μήνα, και με εκπτώσεις επί του προστίμου μέχρι 80% για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο Νίκος Ταγαράς μάλιστα καθιέρωσε ήδη το συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας των ακινήτων, ώστε να θωρακιστούν τα αυθαίρετα και να κινηθεί παράλληλα και η αγορά.
Επενδύσεις
Όμως το ουσιαστικότερο βήμα που αφορά τις επενδύσεις και ο οποίος χαρακτηρίζεται από όλους ως ουσιαστική μεταρρύθμιση είναι το Νέο πλαίσιο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά «μειώνουμε τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα και μειώνουμε το χρόνο έγκρισης των σχεδίων πόλης στα δύο έως τέσσερα χρόνια, από πέντε έως είκοσι που ήταν στο παρελθόν». Επιπλέον δημιουργείται μέχρι το 2020 ένας ολοκληρωμένος και ασφαλής ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας με όλες τις θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ). Παράλληλα άλλαξε το πλαίσιο των χρήσεων γης. Προστίθενται νέες χρήσεις και λειτουργίες στον πολεοδομικό σχεδιασμό, με βάση τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και όπως αναφέρει συχνά ο Νίκος Ταγαράς «αντιστοιχίζουμε για πρώτη φορά τους περίπου 6.000 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του ΥΠΟΙΚ με τις χρήσεις γης», γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, τους πολίτες και το κράτος, ώστε να ξέρουν όλοι εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και που.
Και αυτή η μεγάλη αλλαγή στο χωροταξικό σχεδιασμό ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη με το νομοσχέδιο για τις Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα, το οποίο παρέχει καθαρό όφελος στη τσέπη του πολίτη. Ο νέος νόμος που εισηγήθηκε ο Νίκος Ταγαράς προβλέπει, για όσα ακίνητα εντάσσονται σε σχέδιο πόλης, οριζόντια μείωση 20% των εισφορών σε χρήμα και αύξηση των δόσεων από 48 σε 108 μηνιαίες. Και μάλιστα αναδρομικά για όσους εντάχθηκαν από το 2009 και μετά. Επιπλέον δίνεται Δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου με εξόφληση 30% της εισφοράς αλλά και δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης από απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται ότι τα απαλλοτριωμένα ακίνητα θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά παραμένουν αναξιοποίητα από τους δήμους και το κράτος για πολλά χρόνια.
Οικοδομικοί συνεταιρισμοί
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετώπισε με επιτυχία το ΥΠΕΚΑ με το Νίκο Ταγαρά το τελευταίο διάστημα ήταν η επίλυση του προβλήματος των οικοδομικών συνεταιρισμών. Επιλύεται ένα πρόβλημα σαράντα ετών που αφορά 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς και 600.000 πολίτες με χαμένα μέχρι σήμερα περιουσιακά δικαιώματα. Με το νέο πλαίσιο δίνεται λύση, δημιουργείται νέο δάσος και χώροι πρασίνου και ενισχύονται εγκαταλελειμμένοι και μικροί φθίνοντες οικισμοί, τα χωριά μας, σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το νόμο αυτόν επιλύεται το χρόνιο ζήτημα του Αυτόνομου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών στο Πικέρμι, που αποτελούσε αίτημα των Ενόπλων Δυνάμεων για δεκαετίες.
Η πιο δύσκολη αλλαγή που κατάφερε να περάσει από τη Βουλή ο Νίκος Ταγαράς, και μάλιστα σε δύο φάσεις, ήταν η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας, όσον αφορά κυρίως τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αλλά και ιδιαίτερα τις αγροτικές χρήσεις.
Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Ταγαρά ενισχύονται τα μέτρα ανάπτυξης και προστασίας των δασικών εκτάσεων και παράλληλα επιλύονται χρόνια προβλήματα των πολιτών της υπαίθρου, αίροντας περιττά εμπόδια, και προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά τα δάση. Σύμφωνα με το Νίκο Ταγαρά «διευκολύνουμε τους πολίτες να ασχοληθούν και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική και δασική παραγωγή, δίνοντας νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια. Προωθούμε τις τουριστικές επενδύσεις με παράλληλη προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Δημιουργούμε νέο δάσος και προωθούμε την αναδάσωση εκτάσεων με ιδιωτικούς πόρους».
Η Τράπεζα Γης
Μεγάλο όμως είναι και το έργο που έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τους επόμενους μήνες ο Νίκος Ταγαράς και οι συνεργάτες του στο ΥΠΕΚΑ. Με πρώτο και κύριο το νέο θεσμό της Τράπεζας Γης. Ο νέος αυτός θεσμός καθιερώνει ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης. Με λίγα λόγια η Τράπεζα Γης αγοράζει, πουλάει, μεταβιβάζει, ανταλλάσσει και διαχειρίζεται δικαιώματα (μεταφορά συντελεστή), αξίες και ακίνητα, με αντικειμενικό τρόπο.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Ηλεκτρονικά οι οικοδομικές άδειες
Ο Νίκος Ταγαράς, ως αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλη τη χώρα. Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία Ταγαρά ήδη «τρέχει» σε 6 Υπηρεσίες Δόμησης (πολεοδομίες) πιλοτικά, ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις, στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι θα είναι όλα έτοιμα πριν τις εκλογές. Η έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών αποτελεί και στοίχημα για τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Ταγαρά, το οποίο έβαλε ο ίδιος με τον εαυτό του και το Υπουργείο, καθώς πιστεύει ότι η βελτίωση της ζωής των μηχανικών θα είναι μεγάλη, η εξυπηρέτηση των πολιτών καλύτερος και ο έλεγχος, ο οποίος επίσης θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ακόμη πιο αποτελεσματικός.
Παράλληλα στο ΥΠΕΚΑ ετοιμάζουν την τελική έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Το Προεδρικό Διάταγμα που έστειλε στο ΣτΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Ταγαράς επέστρεψε ήδη με λίγες παρατηρήσεις και οι υπηρεσίες, αλλά και το ΤΕΕ που ετοιμάζει το ηλεκτρονικό σύστημα, τρέχουν ήδη για να είναι όλα έτοιμα εντός των επόμενων 2-3 μηνών για την πανελλήνια εφαρμογή. Με την ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα καταγραφής και αποτύπωσης όλων των δομημένων ακινήτων της χώρας στην υπάρχουσα πραγματική τεχνική τους κατάσταση.