Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν διάλεξε το δρόμο της πόλωσης

loverdos-venizelosΘα ήταν πολύ εύκολο (και πολιτικά κερδοφόρο) για το ΠΑΣΟΚ, να επιλέξει το δρόμο της όξυνσης και της πόλωσης σε μία προεκλογική περίοδο που προσφέρεται όσο ποτέ άλλοτε, για τέτοια στρατηγική.

Τα ερεθίσματα πάρα πολλά. Η ακραία ρητορική Σαμαρά που τις τελευταίες ημέρες θυμίζει περισσότερο ημέρες Μπαλτάκου παρά κόμμα της παραδοσιακής κεντροδεξιάς. Η εγκληματική διγλωσσία για την οικονομική πολιτική και ο ρεβανσισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαλυτική στάση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο καιροσκοπισμός της ΔΗΜΑΡ και τα «ναι» σε όλα του Ποταμιού.

Σε ένα τέτοιο κλίμα το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε από το πρωϊ μέχρι το βράδυ να θυμίζει τα Ζάππεια του Σαμαρά αλλά και τις συνεχείς δεξιο-αριστερές μεταμορφώσεις του Τσίπρα.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος του κέντρου που έχει ως άξονα όχι μόνο να έχει ισχυρή φωνή στην επόμενη Βουλή αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην ένωση των δυνάμεων του μεσαίου δημοκρατικού χώρου, έχει αποφασίσει πως η στάση ευθύνης στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

Πρώτον να υποδείξει στο εκλογικό σώμα πως το ΠΑΣΟΚ, κράτησε γερά απέναντι σε λαϊκισμούς και ακρότητες με παραγωγικό έργο, υπέρ της κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης και

Δεύτερον πως η ίδια παράταξη πρέπει να είναι πολιτικά συνεπής προεκλογικά και μετεκλογικά εμπνέοντας το αίσθημα της εθνικής συνεννόησης και ασφάλειας.

Μετά τις 25 Ιανουαρίου, όταν όλοι θα κληθούν να συνεισφέρουν στη διακυβέρνηση ..ή όχι, θα μετρηθούν απέναντι στην κοινωνία για τις ακρότητες που ξεστόμισαν μερικές ημέρες πριν.. Και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά πως η χώρα δεν έχει πολύ χρόνο για άλλες εμπάθειες και κυβερνητική αστάθεια. Ήδη χάνει τεράστιο λόγω των εκλογών.


Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr