Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σοκ στο Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη Ένοπλοι γάζωσαν γραφεία γαλλικού περιοδικού, τουλάχιστον 12 νεκροί

 
Παρίσι, Γαλλία
Σοκ προκαλεί η δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 20, εκ των οποίων τα τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση. Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835 και οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι ένοπλοι είπαν ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν γύρω στις 11:00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) στα γραφεία του περιοδικού, την ώρα που οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν σύσκεψη για την εβδομαδιαία έκδοση του Charlie Hebdo. Οι δράστες έφτασαν με ένα μαύρο Citroen στο σημείο.
Οι ένοπλοι μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων και  άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου 10 λεπτά.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 10 δημοσιογράφοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, καθώς και άλλοι τρεις σκιτσογράφοι. Πρόκειται σύμφωνα με το France 24 για τους Στεφάν Σαρμπονέ (γνωστός ως Charb), Cabu, Tignous και Wolinski. Νεκρός είναι, επίσης, ο δημοσιογράφος Μπενράρντ Μαρί, οικονομολόγος και συγγραφέας.
Μετά τη δολοφονική επίθεση, οι ένοπλοι βγήκαν στο δρόμο, όπου έπεσαν πάνω σε ένα όχημα της αστυνομίας. Άνοιξαν ξανά πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και άλλος ένας να τραυματιστεί σοβαρά.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο - αυτόπτη μάρτυρα, οι τρεις ένοπλοι φώναξαν Allahou Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Αυτόπτης μάρτυρας -τη δήλωση του οποίου αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης- είπε ότι οι ένοπλοι είπαν: «Πείτε στα μέσα ενημέρωσης ότι είμαστε από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη».

Κατά τη διαφυγή τους οι δράστες τράκαραν το αυτοκίνητό τους. Εγκατέλειψαν το όχημα, αφήνοντας μέσα έναν γεμιστήρα καλάσνικοφ. Στη συνέχεια, έκλεψαν ένα Renault Clio από τον οδηγό του και διέφυγαν.
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.
Τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονται στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, την οδό Νικολά Απέρ 10.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

«Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.
Μετά το χτύπημα η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.
«Nous sommes Charlie»/ «Je suis Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie»/ «Είμαι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.
Το hashtag έγινε trending topic στο Twitter.
Στο σημείο της επίθεσης μετέβη ο γάλλος πρόεδρος, Φρανουά Ολάντ ενώ έχει συγκληθεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.
Δήλωση Ολάντ

«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μίας εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα».
«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ» είπε.
«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».
«Καλώ στο Προεδρικό Μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».
Οι φόβοι όλων στρέφονται σε επίθεση με ισλαμιστικό «άρωμα», καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει προ ετών σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ -ενώ τρία περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση ακραίων σε γαλλικό έδαφος.
View image on Twitter

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό κάλεσε τους πολίτες σε σιωπηλή διαμαρτυρία την Πέμπτη το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος) στο κέντρο της πόλης.

Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που είχαν κριθεί προσβλητικά.

Ενδεικτικά, λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»).

 
Charlie Hebdo @Charlie_Hebdo_
Follow
Meilleurs vœux, au fait.
19,233 Retweets 5,921 favorites

in.gr