Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Προσωρινή διέξοδος στο οξύ πρόβλημα των απορριμμάτ​ων Μεσσηνίας και Κορινθίας


Δύο διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο ΥΠΕΚΑ, με αντικείμενο την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας, με δεδομένο το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, εξ αιτίας του διαχρονικού αυτού προβλήματος. Ανάλογες συσκέψεις έχουν προγραμματισθεί και για τους λοιπούς νομούς της Πελοποννήσου. Στις συσκέψεις συμμετείχαν :
·       Η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου
·       Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος
·       Οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας:
·       Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Π. Νίκας
·       Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης
·       Μεσσήνης κ. Ε. Αναστασόπουλος
·       Τριφυλλίας κ. Π. Κατσίβελας
·       Οιχαλίας κ. Α. Σταθόπουλος
·       Δυτ. Μάνης κ. Ι. Μαραμπέας
·       Οι Δήμαρχοι της Κορινθίας:
·       Κορινθίων κ. Α. Πνευματικός
·       Λουτρακίου κ. Γ. Γκιώνης
·       Βέλου-Βόχας κ. Α. Παπακυριάκος
·       Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ.Η.Ανδρικόπουλος
·       Σικυωνίων κ. Σ. Σταματόπουλος
 
Η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2014.
Οι οικονομικές κυρώσεις θα απομειώνονται κάθε φορά που παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ ή ξεκινά η αποκατάστασή του. Εχει συνεπώς τεράστια σημασία έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου να παύσει η λειτουργία των ενεργών ΧΑΔΑ και να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αποκατάστασης στο σύνολο των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι από τις περίπου 3.000 παράνομες χωματερές του 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί και απομένουν 69 ενεργοί ΧΑΔΑ στο σύνολο της χώρας, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Ήδη, με πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ο αριθμός αυτός έχει απομειωθεί.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα υποστηριχθεί από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση των δράσεων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά και διοικητικά εργαλεία και μηχανισμούς.
 
Στις συσκέψεις, που διεξήχθηκαν σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, συμφωνήθηκε να παύσει άμεσα από πλευράς Δήμων η λειτουργία όσων παράνομων χωματερών έχουν απομείνει στους δύο νομούς και να εξευρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες ελαχιστοποίησης ή αποτροπής του ημερήσιου προστίμου. Συμφωνήθηκε η επεξεργασία και υλοποίηση από πλευράς Δήμων προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
 
Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης. Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό και οι δέουσες ενέργειες και δεσμεύσεις όλων.
 
Το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, υλοποιείται και αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ. Η δημοπράτησή του πριν την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου είναι προϋπόθεση αντίκρουσής της.
 
Επαναβεβαιώθηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ η πολιτική βούληση για οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας με την υλοποίηση όλων των προγραμματιζόμενων έργων και την προώθηση λύσεων σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, περιβαλλοντικά ασφαλών και ορθολογικών.
 
 ypeka.gr