Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην Συνάντηση μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

 Εμφάνιση IMG_2014_11_04_342.jpg
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μίλησε στην Κοινή Συνάντηση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υπο-Επιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις του ΝΑΤΟ (Πολιτική Επιτροπή) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται από σήμερα το πρωί στην αίθουσα της Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε τα εξής:
Εμφάνιση IMG_2014_11_04_376.jpg«Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχα υπηρετήσει και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 2006 ως και το 2009, ενώ συμμετείχα ως απλός βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, και έχω ζήσει από κοντά τις αγωνίες τα προβλήματα τις συζητήσεις που έχουμε όλοι μας. Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά τις ανησυχίες που υπάρχουν.  Και αυτό διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές αρχές και προσπαθούμε να συνυπάρχουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας.

Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε τα τελευταία 62 χρόνια είναι Μέλος  του ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα. Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε είναι ταραγμένη. Πολλές φορές δημιουργήθηκαν φωτιές ή προλάβαμε να σβήσουμε φωτιές και είμαι σίγουρος ότι και με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αλλά και της χώρας μας θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον όπως το οραματιζόμαστε. ΄Αλλωστε αυτό είναι το στοίχημα μας προς τις νεότερες γενιές. Γνωρίζοντας την ιστορία μας, τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, για αυτοδιάθεση των λαών, οι νέοι μας απαιτούν να συμβιώσουμε, να ξεπεράσουμε  αρνητικά βιώματα. Απαιτούν να λύσουμε ειρηνικά τα προβλήματα που μας χωρίζουν, να τα συζητήσουμε με βάση τις αρχές που διέπουν σύμμαχες χώρες, του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας. Κι αυτό προκειμένου να μπορέσουμε να συμβιώσουμε.
Αυτό είναι το στοίχημα  της δικής μας γενιάς, αυτή είναι η οφειλή μας απέναντι στις νεότερες γενιές. Γιατί οι  νεότερες γενιές θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, με ανάπτυξη, θέλουν να ζήσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο που ζήσαμε εμείς ή οι πρόγονοι μας. Πρέπει να χαιρόμαστε για ότι έχουμε κατακτήσει. Οι πρόγονοι μας ούτε που θα σκέπτονταν ότι θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν και να συμβιώσουν μέσα σ΄ αυτήν την ταραγμένη γειτονιά. Παρά  τα προβλήματά μας, τις διαφορετικές  μας απόψεις,  τις εντάσεις μας, μπορούμε να συζητάμε πλέον μεταξύ μας και προσπαθούμε με ειρηνικό τρόπο να βρούμε τις λύσεις και να δείχνουμε την απαραίτητη φιλία και σταθερότητα που απαιτείται στην περιοχή.
Θα ήθελα να τονίσω ακόμα ότι προσωπικά, ως υπουργός Άμυνας από το 2006 εργάστηκα,  σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, ώστε η Ελλάδα να παίξει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να συμμετέχουν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ. Με στόχο να επικρατήσει η  σταθερότητα στην περιοχή. Βοηθήσαμε στην πορεία ένταξη τους, γιατί είναι θερμή μας πίστη, ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ βοηθούν στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Κοινοβουλευτική διάσταση των εξωτερικών σχέσεων. Ως βουλευτές έχουμε την ανάγκη για  άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων μας, να πιέζουμε τις κυβερνήσεις μας, όπως και όπου πρέπει, για να μπορούμε να έχουμε την ορθή και σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συζητάμε την πορεία, τον προγραμματισμό και τις μελλοντικές εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις στα Εθνικά Κοινοβούλια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, γιατί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή , τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
            Πιστεύω λοιπόν πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ οφείλει να αναβαθμιστεί περαιτέρω, να συζητά τακτικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης,  να ενημερώνεται αναλυτικά για το πλαίσιο και να συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στο γίγνεσθαι του αμυντικού οργανισμού. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σαφώς οι κυβερνήσεις μπορεί και πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και μάλιστα γρήγορες, αλλά και τα Εθνικά Κοινοβούλια έχουν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου πολλές χώρες αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη οικονομική κρίση  αλλά και πολιτική κρίση, κρίση εμπιστοσύνης και γενικότερα διαπιστώνουμε μια αστάθεια στην περιοχή.
Συνεπώς το σημαντικό ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων οφείλουμε εμείς ως βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ να προσδιορίσουμε και πάλι τη συνεννόηση που θα έχουμε με την εκτελεστική εξουσία, με  τους υπουργούς και να δούμε πως οι εκπρόσωποι του λαού, οι βουλευτές δηλαδή να είναι πιο ενήμεροι, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι απλώς να τις επικυρώνουμε. 
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω εύχομαι καλή επιτυχία στη διήμερη συνάντησή σας».
Στη σημερινή συνεδρίαση μίλησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας.