Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Δέος από το νέο 3D video που μας ξεναγεί μέσα στον τάφο της Αμφίπολης

Νέα... βόλτα μέσα στον τάφο της Αμφίπολης! Εντυπωσιακό 3d video – Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές
Την ευκαιρία να περιηγηθούμε μέσα στον τάφο της Αμφίπολης δίνει νέο τρισδιάστο video που κάνει το... γύρο του διαδικτύου.

Ένα video που βάζει τον θεατή στα άδυτα του τάφου και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το μεγαλείο του. Οι Σφίγγες φρουροί, οι Καρυάτιδες, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και το τρίτος θάλαμος, γεμάτος χώματα και κρυμμένα μυστικά.



Την ώρα που η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής αρχαιολόγος, ξέσπασε κατά όλων εκείνων που την κατηγορούν για τον τρόπο που χειρίζεται την πρόοδο των ανασκαφών, τα ερωτήματα και οι απορίες για το τι βρει ο λόγος Καστά, μεγαλώνουν.

Εντός των επόμενων 10 ημερών, σύμφωνα με την Ημερησία, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Όμως το θέμα είναι αν θα αποκαλυφτεί το όνομα του νεκρού της Αμφίπολης.

Οι εργασίες συνεχίζονται και ήδη τρία διαφορετικά πανεπιστήμια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να βοηθήσουν στη συνέχιση των ερευνών. Αλλά δεν εννοούν να βοηθήσουν στην... αποχωμάτωση αλλά σε γεωλογικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.
Φωτογραφία: ΗμερησίαΠιο κοντά απ' όλους φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον το ΑΠΘ που ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί στον χώρο ερευνητική ομάδα που θα αναζητήσει στα έγκατα του λόφου "κενά" και "ανθρώπινες κατασκευές".

Η γεωλογική απεικόνιση του τύμβου αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και θεωρείται πως θα μπορούσε να φέρει στο φως με ακρίβεια στοιχεία για το εσωτερικό του τάφου και κυρίως για τον ταφικό θάλαμο!

Σύμφωνα με το xronometro.gr, υπάρχουν κενά στον τύμβο θα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια έναν νεκρικό θάλαμο για πρόσωπο πολύ σημαντικό.

Αν υπάρχει τέταρτος θάλαμος και η είσοδός του δεν βρίσκεται κάπου στον τρίτο θάλαμο αλλά είναι απροσπέλαστη, αν δηλαδή υπάρχει μια κρυφή πύλη, δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε άλλο σημείο του τάφου.

Υπάρχει άλλωστε η άποψη ότι στην κορυφή της Τούμπας, όπου δεσπόζει ο Λέοντας της Αμφίπολης, υπήρχε μυστική πύλη εισόδου, εγκλωβισμένη με άμμο, για την περίπτωση βίαιης αποσφράγισης.

Γι’ αυτό, οι αρχαιολόγοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους μια λεπτομερή γεωφυσική καταγραφή του λόφου, ώστε να ξέρουν αν βρίσκονται μπροστά σε έναν λαβύρινθο, με πολλούς τάφους!

newsit.gr