Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για την νέα σχολική χρονιά

Τον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων για τη νέα σχολική χρονιά ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζεται για τη διανομή γάλακτος και φρούτων σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας ζητάνε να πληροφορηθούν 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα.

Στην ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές επισημαίνουν τη σημασία να συμπεριληφθούν στο νέο προγραμματισμό φρούτα και προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας (π.χ. ροδάκινα και σταφίδα) ενώ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στο παρελθόν η Ελλάδα έχει αφήσει αναξιοποίητους σημαντικούς κοινοτικούς πόρους οι οποίοι είχαν σαν στόχο να προσφέρουν καθημερινά γεύματα σημαντικής διατροφικής αξίας στους μαθητές. Παράλληλα, δεδομένου ότι για το τρέχον σχολικό έτος που ξεκινάει αυτές τις μέρες, στη διάθεση της χώρας μας βρίσκεται ποσό περίπου 3 εκ. ευρώ για τη διανομή των σχετικών προϊόντων και λαμβάνοντας υπόψη τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τα σχετικά κονδύλια στο μέλλον για το σκοπό αυτό, οι 34 βουλευτές ζητάνε να πληροφορηθούν τις ενέργειες και τον σχεδιασμό των συναρμόδιων Υπουργών για την αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση των προγραμμάτων.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς: – τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
            – τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θέμα: «Υλοποίηση και σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και του προγράμματος προώθησης φρούτων στα σχολεία».

Η Ελλάδα έχει στο παρελθόν αφήσει αναξιοποίητους σημαντικούς κοινοτικούς πόρους οι οποίοι είχαν σαν στόχο να προσφέρουν καθημερινά γεύματα σημαντικής διατροφικής αξίας στους μαθητές. Ενδεικτικά, την περίοδο 2010-2011 η χώρα μας αξιοποίησε σχεδόν τα μισά από τα 1,8 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα από το πρόγραμμα «φρούτα στα σχολεία» ενώ μέχρι και πρόσφατα (2013) δεν συμμετείχε καθόλου στο πρόγραμμα «γάλα στα σχολεία» σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι τα δύο παραπάνω προγράμματα που αφορούν τη διανομή φρούτων λαχανικών, γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων αποσκοπούν αφενός στην εξασφάλιση γεύματος και στη διαμόρφωση διατροφικής παιδείας στους μαθητές και αφετέρου στη στήριξη και ανάδειξη των σχετικών γεωργικών προϊόντων που παράγει η πατρίδα μας.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικές ανακοινώσεις τους στις αρχές του 2013, τα συναρμόδια Υπουργεία είχαν εξαγγείλει την υλοποίηση των δύο παραπάνω προγραμμάτων η οποία και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον σχολικό έτος που ξεκινάει σε λίγες μέρες, στη διάθεση της χώρας μας βρίσκεται αντίστοιχο ποσό (περίπου 3 εκ. ευρώ) για τη διανομή των σχετικών προϊόντων στα σχολεία της χώρας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και τη σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τρέφομαι σωστά – αισθάνομαι καλά / 30.01.2014) με την οποία αυξάνει τα κονδύλια για το σκοπό αυτό και εγκαινιάζει μια εκστρατεία για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία των κρατών μελών, ερωτώνται τα συναρμόδια Υπουργεία:

- Αξιοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα δύο παραπάνω προγράμματα για το σχολικό έτος 2013-2014; Πόσοι μαθητές ωφελήθηκαν;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά; Συμπεριλαμβάνονται στο νέο προγραμματισμό φρούτα και προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας όπως τα ροδάκινα και η σταφίδα;
- Διαθέτουν τα συναρμόδια Υπουργεία αξιόπιστη στρατηγική για την αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την χώρα μας από τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία;

Οι υπογράφοντες βουλευτές:

Δήμας Χρίστος (Ν. Κορινθίας)
Αντωνίου Μαρία (Ν. Καστοριάς)
Αυγενάκης Ελευθέριος (Ν. Ηρακλείου)
Αυγερινοπούλου – Ζήσιμου Διονυσία – Θεοδώρα (Ν. Ηλείας)
Βιρβιδάκης Κυριάκος (Ν. Χανίων)
Βλαχογιάννης Ηλίας (Ν. Τρικάλων)
Γεωργαντάς Γεώργιος (Ν. Κιλκίς)
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος (Α΄ Θεσσαλονίκης)
Καραμανλή Άννα (Β΄ Αθηνών)
Καράογλου Θεόδωρος (Β΄ Θεσσαλονίκης)
Κεδίκογλου Σίμος ( Ν. Ευβοίας)
Κέλλας Χρήστος (Ν. Λαρίσης)
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος (Ν. Καβάλας)
Κόνσολας Μάνος (Ν. Δωδεκανήσου)
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος (Ν. Πιερίας)
Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Ν. Φθιώτιδας)
Κοψαχείλης Τιμολέων (Ν. Γρεβενών)
Κωνσταντόπουλους Γεώργιος (Ν. Πιερίας)
Μακρή – Θεοδώρου Ελένη (Ν. Φθιώτιδας)
Μανδρέκα Ασπασία (Ν. Φωκίδος)
Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα (Ν. Πιερίας)
Μαρίνος Ανδρέας (Ν. Ν. Ηλείας)
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος (Ν. Ευβοίας)
Μπατσαρά Γεωργία (Ν. Ημαθίας)
Νταβλούρος Αθανάσιος (Ν. Αχαΐας)
Πασχαλίδης Ιωάννης (Ν. Καβάλας)
Πατριανάκου Φεβρωνία (Ν. Λακωνίας)
Σκόνδρα Ασημίνα (Ν. Καρδίτσας)
Σολδάτος Θοδωρής (Ν. Λευκάδος)
Σταμενίτης Διονύσιος (Ν. Πέλλης)
Στυλιανίδης Ευριπίδης (Ν. Ροδόπης)
Ταλιαδούρος Σπυρίδων (Ν. Καρδίτσας)
Ταμήλος Μιχαήλ (Ν. Τρικάλων)
Χριστογιάνννης Δημήτρης (Ν. Πιερίας)