Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τι πρότεινε ο Καραμανλής στο Σαμαρά. Όλο το παρασκήνιο

Του Μανώλη Κοττάκη

Να μετακινήσει τα χρονοδιαγράμματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Νοέμβριο και να απειλήσει την Βουλή με εκλογές, εν ανάγκη και να τις κάνει (αν δεν υπάρχει άλλη λύση ) σε περίπτωση που παρατείνεται το κλίμα της πολιτικής ρευστότητας , πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά . Όπως αποκαλύπτει  η
'' Κυριακάτικη Δημοκρατία'' οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι στο περιθώριο κοινωνικής εκδήλωσης που διοργάνωσε μια Ελληνοαμερικανίδα κοινή φίλη τους και συζήτησαν εκτενώς ανταλλάσσοντας απόψεις για το θέμα της Προεδρικής εκλογής. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέκρινε τον Κώστα Καραμανλή ανάμεσα στους προσκεκλημένους ζήτησε να απομονωθούν σε ένα σημείο του κήπου όπου γινόταν η δεξίωση . Μετά τις καθιερωμένες αβρότητες μεταξύ τους
( '' Κωστάκο τι κάνεις '' κλπ ) ο πρωθυπουργός μπήκε στο θέμα και ζήτησε την γνώμη Καραμανλή για το επίμαχο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας . '' Υπάρχουν προυποθέσεις για να συγκεντρώσουμε 180 ψήφους ; '' τον ρώτησε. 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες αντάλλασσαν εκτιμήσεις για αυτό το κρίσιμο ζήτημα από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η πολιτική σταθερότητα στην χώρα και η μακροβιότητα της κυβέρνησης. Το είχαν κουβεντιάσει ξανά στις αρχές Ιουνίου στο σπίτι του Αχιλλέα Καραμανλή στην Πολιτεία σε ένα πηγαδάκι που είχε στηθεί παραμονές του ανασχηματισμού , παρόντων του οικοδεσπότη, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του Ελληνικής καταγωγής πρώην ναυάρχου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη.
Τότε ο Καραμανλής είχε συμφωνήσει με την εκτίμηση Σαμαρά ότι μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι δυνατή η επίτευξη Προεδρικής πλειοψηφίας και είχε ταχθεί κατά της πρόωρης επανένταξης ανεξάρτητων Βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. '' Μην τους ζητάτε να ψηφίζουν και μέτρα από τα μνημόνια , αφού άντεξαν τόσο καιρό. Πρέπει να προηγηθεί η Προεδρική εκλογή '' ήταν η γνώμη του, την οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ακολούθησε ο πρωθυπουργός. Καμία προσχώρηση ανεξαρτήτου δεν κατεγράφη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μέσα στο καλοκαίρι και ας διατυπώθηκαν επανειλημμένως εισηγήσεις κύριο Σαμαρά , καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι ώριμα. Σε αυτή τη νέα συνάντηση τους η οποία έγινε τέλη Ιουλίου σε κάποιο διάλειμμα των αποδράσεων του Κώστα Καραμανλή σε Άνδρο, Τήνο, Κώ ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε στον Αντώνη Σαμαρά την εκτίμηση του για την δυνατότητα επίτευξης προεδρικής πλειοψηφίας αλλά όπως συνηθίζει πρότεινε στον επικεφαλής της κυβέρνησης και παλαιό του φίλο να έχει έτοιμες λύσεις για όλα τα σενάρια , και το καλό και το κακό . Σύμφωνα με πληροφορίες της '' Κυριακάτικης Δημοκρατίας '' ο κύριος Καραμανλής είπε στον κύριο Σαμαρά να μην εξαντλήσει τα χρονοδιαγράμματα της εκλογής του Προέδρου έως τον Φεβρουάριο σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν συμπληρώνεται ο μαγικός αριθμός '' 180 ''. 
Σύμφωνα με τις '' μετρήσεις '' του Μαξίμου αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εθνοπατέρων οι οποίοι θα ψήφιζαν κυμαίνεται από 177 με συντηρητικές εκτιμήσεις έως 183 σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Γι αυτό και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης λέει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι είμαστε '' πολύ κοντά στην επίτευξη πλειοψηφίας ''. Άποψη του πρώην πρωθυπουργού την οποία είπε στον Πρόεδρο της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να θέσει το κοινοβούλιο προ των ευθυνών του σε περίπτωση που κάποιοι Βουλευτές συνεχίζουν να κάνουν '' νούμερα'' και να αμφιταλαντεύονται δημιουργώντας την εικόνα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία 2/3 . Εκτίμηση του είναι ότι η κυβέρνηση θα αποτελέσει sitting duck ( εύκολο στόχο, σύμφωνα με τον αγγλικό ιδιωματισμό ) αν παραταθεί η ρευστότητα μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς , κάτι που όμως απέρριψε αμέσως διαρρήδην ο πρωθυπουργός , ξεκαθαρίζοντας του ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συμβεί επί ουδενί λόγω.

 Γι αυτό και ζήτησε από τον Καραμανλή να βάλει από τώρα πλάτη ασκώντας την επιρροή του σε συγκεκριμένους Βουλευτές από τον χώρο των Ανεξαρτήτων και όχι μόνο οι οποίοι εκφράζουν ανοικτά την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του και εκτιμούν την γνώμη του . Ο Καραμανλής δεν αρνήθηκε αλλά παρέπεμψε το θέμα αυτό για το φθινόπωρο, ωστόσο επέμεινε να αναλύσει το σκεπτικό της πρότασης να στηθούν Προεδρικές κάλπες Νοέμβριο, ακόμη και με το ρίσκο των εκλογών. Έχοντας ως δεδομένη την παραδοχή ότι οι δανειστές θα '' ζωγραφίσουν '' την λύση για το χρέος μέσα στο χειμώνα αλλά δεν θα την ανακοινώσουν πριν λήξει και τυπικά η εκκρεμότητα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα εισηγήθηκε στον κύριο Σαμαρά αιφνιδιασμό. Η κεντρική ιδέα του αιφνιδιασμού είναι να μην αποταθεί ο πρωθυπουργός μόνο σε παρατάξεις αλλά σε κάθε Βουλευτή ξεχωριστά και να θέσει το δίλημμα της εκλογής , περιγράφοντας τις συνέπειες της αρνητικής ψήφου του. 
 Η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή που κυλάει άφθονο το αίμα και η ρευστότητα είναι τόσο μεγάλη ώστε παρατηρούνται σήμερα αλλαγές συνόρων. Με γείτονες την Αλβανία, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, την Τουρκία, την Συρία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ ο καθένας θα πρέπει να απαντήσει και να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στους πολίτες για την επιλογή του. Το ίδιο όμως δίλημμα , κατά μείζονα λόγο, θα πρέπει σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά θα πρέπει συνεπακόλουθα να τεθεί και στον ελληνικό λαό σε περίπτωση '' προεδρικού ατυχήματος'' : Αν οι Βουλευτές δεν αναλάβουν την ευθύνη να εκλέξουν Πρόεδρο και οδηγηθεί ο τόπος σε εκλογές μέσα στον χειμώνα, το δίλημμα της επιλογής πρέπει να αναληφθεί από τον ελληνικό λαό. Όπως και να είχε το πράγμα , η κατακλείδα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην συρθεί σε εκλογές περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τον Φεβρουάριο την επίτευξη των ''180 ''. Και η εκλογή Προέδρου και η πρόκληση εκλογών πρέπει να γίνουν με την αποφασιστική δική της πρωτοβουλία προκειμένου να τις χρεωθούν η αντιπολίτευση συνολικά και οι Βουλευτές της ατομικά. Ο κύριος Σαμαράς άκουσε προσεκτικά τις θέσεις του συνομιλητή του χωρίς να διευκρινίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το σκεπτικό του Καραμανλή. Κρατά την τράπουλα στα χέρια του , έχει όλη την εικόνα και θα αποφασίσει αφού σταθμίσει προσεκτικά τα δεδομένα.