Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δ.Τ. Τατούλης – Αγοραστός «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) αποτελεί πολιτικό όργανο με δημιουργικό, ανατρεπτικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα»



Εμφάνιση DSC_3400.jpg 
Την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και μιας νέας, ανατρεπτικής και δημιουργικής πολιτικής πρότασης για το μέλλον της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που δεν θα εδράζεται σε κομματικές αντιλήψεις, αλλά θα δώσει υπόσταση στον υπαρκτό πατριωτισμό, διατύπωσαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014.
«Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμος για τους πολίτες και με τη δυναμική του μπορεί να δώσει απάντηση στο ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και χαρακτήρισε την ΕΝ.ΠΕ.  «ξεκάθαρα πολιτικό θεσμό, ο οποίος θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο σε ένα κρίσιμο πολιτικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει τις συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος και να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τον υπαρκτό πατριωτισμό που θα έχει ως επίκεντρο τον πολίτη και τον άνθρωπο».
«Το χρονικό αυτό διάστημα θέσαμε τις βάσεις της διαπεριφερειακής συνεργασίας» συνέχισε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «η συνεργασία των Περιφερειών αποτελεί το εχέγγυο για την πρόοδο του πολιτικού αυτού θεσμού». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη ότι οι Περιφέρειες θα παραμείνουν ανυποχώρητες στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν συνεννοούνται με τις Περιφέρειες για εξελίξεις που τις αφορούν, ενώ απηύθυνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πελατειακό κράτος έχει πλέον τελειώσει οριστικά.
«Οι Περιφέρειες είναι οι μόνες που έχουν πλέον την ικανότητα αλλαγής στη χώρα» σημείωσε επίσης ο κ. Τατούλης «γιατί κατέκτησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών όλο αυτό το χρονικό διάστημα».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι «δεν ενδιαφέρει το ποιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΝ.ΠΕ., αλλά το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική πρόταση για το μέλλον του θεσμού στο νέο περιβάλλον της κρίσιμης πενταετίας. Η ΕΝ.ΠΕ. αποτελεί πολιτικό και όχι συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να έχει ως στόχο την οριοθέτηση των παρεμβάσεων είτε συναινετικών είτε συγκρουσιακών για τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες». Ο κ. Τατούλης υποστήριξε τέλος ότι «η αιρετή Περιφέρεια δεν θα πρέπει ποτέ να ταυτιστεί με κομματικές επιταγές, αλλά να παραμείνει ανιδιοτελής και ακομμάτιστη».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός τόνισε ιδιαίτερα ότι «τα 3,5 χρόνια αυτά πετύχαμε όλοι μαζί να βάλουμε στο DNA των πολιτών το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, γιατί και οι 13 Περιφέρειες απογαλακτισμένες από κομματικά πάθη και με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας εργάστηκαν για το συμφέρον των πολιτών».
Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι «πολλές φορές δώσαμε λύσεις σε ακατόρθωτα προβλήματα, ακόμα και όταν δεν είχαμε την ευθύνη, την οποία ποτέ δεν μεταθέσαμε αλλού. Αποτέλεσμα αυτού είναι να θεωρούνται, και δικαίως, οι Περιφέρειες σταθερό σημείο στη χώρα».
Αναφερόμενος στο μέλλον του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να είμαστε συνεργατικοί και όχι αντιδραστικοί, καθώς η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί όχημα για μικροκομματικές φιλοδοξίες, αλλά αντίθετα αντικατοπτρίζει την κοινωνία».
«Διεκδικούμε οι Περιφέρειες να είναι αυτόνομες στην ανάπτυξή τους, διεκδικούμε το δικαίωμα να υπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη, χωρίς κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων και θέλουμε τον έλεγχο και τη γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.