Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Hμερίδα για την «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ 2013-2015, ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ» πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Τρίπολη

Εμφάνιση P1020345.JPG
H ημερίδα με τίτλο «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ 2013-2015, ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ» πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης με σκοπό την πληροφόρηση τόσο του ευρύτερου κοινού όσο και των επιστημονικών ομάδων καθώς και των υπηρεσιών, πάνω στην εφαρμογή του προγράμματος, με την ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιστημονικών θέσεων και πρακτικών.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν οι φορείς που συνεργάζεται με αμοιβαία εμπιστοσύνη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας: Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Αναπτυξιακή 'Πελοπόννησος Α.Ε.', η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ομιλητές ήταν ο Ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Βακάλης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Dr. Γεωπόνος – Εντομολόγος Γιώργος Κολλιόπουλος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Nοσηλεύτρια Phd(c ) Μαρία Τσερώνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Dr. Βιολογίας Γιώργος Ιατρού, η Μαρία Γαβριήλ Επόπτης Δημόσιας Υγείας και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέριας Πελοποννήσου Ιατρός Δημόσιας Υγείας Phd(c ) Βασίλειος Διαμαντόπουλος ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.
Εμφάνιση P1020353.JPGΌλοι οι ομιλητές επαίνεσαν ο καθένας ξεχωριστά τον πρωτοποριακό τρόπο που η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαχειρίστηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών αρχικά με την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και στη συνέχεια με την εφαρμογή του προγράμματος 2013 – 2015, ενός τριετούς μη διακεκομμένου προγράμματος που μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκπονήσει Πανελλαδικά δίνοντας το παράδειγμα σε όλες τις περιφέρειες αναφορικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης.
 Συγχρόνως αποτυπώθηκε και καταγράφηκε από τους ομιλητές ο τρόπος σύγκλισης των επιστημονικών ομάδων και ο τρόπος που διαχειρίσθηκε τη δυναμική του κάθε φορέα η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε συντονιστικό, εποπτικό και οργανωτικό ρόλο.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Φάνης Στεφανόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος κ. Γιώργος Γιαννούτσος.
Εμφάνιση P1020365.JPG «Σε δύσκολους καιρούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισε, αφενός, τη χρηματοδότηση για τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και αφετέρου, τη συνεργασία έγκριτων επιστημονικών ομάδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που παραλάβαμε το 2011 και το οποίο έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές και κυρίως στη Δημόσια Υγεία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της Δημόσιας Υγείας και πρόσθεσε ότι «η αγαστή μας συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα σε κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να διαθέτει πλέον σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, αλλά και να μπορεί να μοχλεύσει τέτοιου είδους συνεργασίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο Δήμο Ευρώτα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το 2013 δεν υπήρξε κανένα κρούσμα ελονοσίας, τόνισε ωστόσο ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε, αντίθετα θα εντείνουμε την προσπάθειά μας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η συνεργασία μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ενός νέου πολιτικού πολιτισμού».