Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στόχος της επόμενης περιόδου το Πελοποννησιακό Κοινωνικό Ταμείο

Γράφει η Ντία Τζανετέα
Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας

Η κοινωνική πολιτική στην χώρα έχει γίνει διαχρονικά πεδίο σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχει ακολουθήσει έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα έφερνε μετρήσιμα αποτελέσματα. Την  εποχή της ευμάρειας, σημαντικά ποσά διασπαθίστηκαν σε επιδοματικές πολιτικές, χρεώνοντας υπέρμετρα την χώρα και οδηγώντας την στα σημερινά της αδιέξοδα. Αυτά τα αδιέξοδα με την σειρά τους οδηγούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε κατάσταση πρωτόγνωρης φτώχειας.

Ακόμη ωστόσο κι αυτήν την στιγμή, η κοινωνική πολιτική γίνεται πεδίο μικροκομματικών αντεγκλήσεων. "Κοινωνική αναλγησία ή κοινωνική φιλευσπλαχνία" είναι το ψεύτικο δίλημμα που μας έρχεται από την κεντρική πολιτική σκηνή και ξεδιπλώνεται και στην περιφέρεια, με μόνο ξεκάθαρο στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των συμπολιτών μας που λυγίζουν κάτω από το βάρος της κρίσης.
Η πρώτη τριετία της αιρετής περιφέρειας είχε ως πεδίο παραγωγής έργου σημαντικές υποδομές, που για χρόνια έμεναν στα συρτάρια ή έστεκαν ανολοκλήρωτες λόγω του κακού σχεδιασμού, της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης και των περιέργων πολιτικών παιχνιδιών που έφτιαχναν προμελέτες και μελέτες χωρίς νόμιμες διαδικασίες και μοίραζαν κάτω από το τραπέζι υποσχετικές επιταγές για το μέλλον. Η Λακωνία υπήρξε πρωταγωνίστρια σε αυτόν τον τομέα με έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ. Με την ολοκλήρωση τόσο αυτών όσο και εκείνων που έχουμε σχεδιάσει για το επόμενο, ο τόπος μας θα μπορεί με ρεαλιστική ελπίδα να ατενίζει το μέλλον.

Στην επόμενη περίοδο, την πιο κρίσιμη για την πορεία της Πελοποννήσου, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να απλώσουμε δίχτυ προστασίας επάνω στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Γιατί δεν το κάναμε αυτά τα τρία χρόνια; Μας εγκαλούν οι δήθεν φιλεύσπλαχνοι. Διότι απλά δεν είχαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο περιφερειάρχης, ο Πέτρος Τατούλης έκανε παρέμβαση στην Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια από το επόμενο πρόγραμμα, το νέο ΕΣΠΑ, θεμελιώνοντας το αίτημά του στο επίχειρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με ένα διαφορετικό πνεύμα το γεγονός ότι στην Ελλάδα υφέρπει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, που μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εξελίξεις για το ίδιο το ευρωπαικό οικοδόμημα. Τρεις ευρωπαίοι Επίτροποι μας απάντησαν θετικά. Και σήμερα το Πελοποννησιακό Κοινωνικό Ταμείο έχει προικιστεί με 60 εκατ. ευρώ. Αρκούν οι πόροι; Όχι βέβαια. Εμείς διαθέτουμε και τον συγκροτημένο σχεδιασμό που θα φέρει μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα απτά αποτελέσματα.

Ο σχεδιασμός μας αφορά:

- την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών δομών, που θα αποτελείται από κοιτώνες για αστέγους και άπορες οικογένειες, καντίνες για παροχή τροφής, κέντρα βοήθειας για εξασφάλιση ρουχισμού και σχολικού εξοπλισμού, κέντρα κοινότητας μιας στάσης για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, περιφερειακό κοινωνικό φαρμακείο με δυνατότητα αποστολής φαρμάκων κατ' οίκον σε ανασφάλιστους/ άπορους  συμπολίτες μας, πέντε νέα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δέκα κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών.

- δράσεις ουσιαστικής ενίσχυσης και επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Για παράδειγμα στα κτηνοτροφικά πάρκα  που η περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί, δίνουμε προβάδισμα σε ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, όπως άνεργοι γονείς με παιδιά, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, απεξαρτημένοι χρήστες.

- την δημιουργία  ειδικής δομής για παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών και εκπροσώπησης ατόμων- οικογενειών, των οποίων η περιουσία απειλείται σε τέτοιον βαθμό από τον υπερδανεισμό ώστε να μην καθίσταται πια δυνατή η αξιοπρεπής τους διαβίωση.

- την ενίσχυση των δομών που έχουν ως κέντρο αναφοράς τους ευπαθείς συμπολίτες μας, σε συνεργασία με κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά και την Εκκλησία, που επιτελεί τεράστιο έργο.

- την θέσπιση ειδικής θέσης αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα σε  ζητήματα ΑΜΕΑ και την ένταξη έργων με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ευχολόγιο, ούτε δείγμα μεγαλοψυχίας. Το έργο της πρώτης μας τριετίας και τα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι η ΕΓΓΥΗΣΗ ότι και στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα επιτύχουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Για εμάς αλληλέγγυα κοινωνία, σημαίνει δυνατή κοινωνία.


-Η κ. Ντία Τζανετέα είναι Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας

e-mail: ppel-press@ppel.gov.gr
Ιστοσελίδα: http://ppel.gov.gr